Placek liguryjski

Lubicie pizzę na grubym, puszystym cieście? Ja wolę tę cieniutką, ale kto by się powstrzymał przed wgryzieniem się w puszyste, mięsiste ciasto drożdżowe? I to z sosem pomidorowym? :-) Przedstawiam Wam placek z północnych Włoch, a konkretniej z Ligurii. Nie nazywajcie go pizzą, bo chociaż może wyglądać podobnie (szczególnie do tych naszych, polskich), grubość ciasta zdecydowanie sugeruje placek :-) Bardzo prosty, jak z resztą wszystko, co włoskie, ale właśnie w tej prostocie genialny. Pyszny zarówno na ciepło, prosto z pieca, jak i na zimno jako doskonała przekąska. Nie żałujcie do niego oliwy.

placek liguryjski

Składniki na placek o średnicy 24 cm:

Składniki na ciasto:

  • 600 g mąki pszennej
  • 150 ml ciepłego mleka
  • 200 ml ciepłej wody
  • pół łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka świeżych drożdży
  • 4 łyżki oliwy z oliwek

Składniki na nadzienie:

  • 3 średniej wielkości białe cebule
  • 1 puszka pomidorów pelati, w całości (ok. 400g)
  • 2 garści czarnych oliwek
  • kilka filecików anchovies
  • pół łyżeczki suszonego oregano
  • pół łyżeczki suszonej bazylii
  • sól i pieprz do smaku
  • kilka listków świeżej bazylii
  • kilka łyżek oliwy

Wykonanie:

Zacznij do przygotowania ciasta. Drożdże rozpuść w ciepłym mleku i wodzie, dodaj cukier i odstaw na parę minut aż drożdże zaczną pracować. Następnie do zaczynu dodaj sól oraz mąkę. Wymieszaj, dodaj oliwę, ponownie wymieszaj i staraj się zagnieść gładkie ciasto (będzie się mocno lepiło do rąk, ale nie podsypuj więcej mąki, ciasto ma być mocno luźne). Tak przygotowane ciasto przykryj czystą ściereczką i odstaw na ok. 2 godziny do podrośnięcia.

W tym czasie przygotuj farsz. Cebule pokrój w piórka i podsmaż ją na oliwie – ma się zeszklić, ale nie zarumienić. Dodaj pomidory, oregano, bazylię, sól i pieprz i duś ok. 15-20 minut aż sos mocno zgęstnieje.

W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 180 stopni, a okrągłą formę (tortownicę) nasmaruj lekko oliwą.

Wyrośnięte ciasto krótko wyrób i przełóż do przygotowanej formy. Odstaw jeszcze na kilkanaście minut, aby ciasto ponownie podrosło.

Na podrośnięte ciasto delikatnie rozłóż pomidorowy sos, ułóż kilka filecików anchovies i garść lekko zmiażdżonych oliwek. Włóż do pieca na ok. 30-40 minut.

Placek podawaj gorący lub zimny, posypany świeżymi listkami bazylii.

placek liguryjski

5 thoughts

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *