Lubicie pizzę na grubym, puszystym cieście? Ja wolę tę cieniutką, ale kto by się powstrzymał przed wgryzieniem się w puszyste, mięsiste ciasto drożdżowe? I to z sosem pomidorowym? :-) Przedstawiam Wam placek z północnych Włoch, a konkretniej z Ligurii. Nie nazywajcie go pizzą, bo chociaż może wyglądać podobnie (szczególnie do tych naszych, polskich), grubość ciasta zdecydowanie sugeruje placek :-) Bardzo prosty, jak z resztą wszystko, co włoskie, ale właśnie w tej prostocie genialny. Pyszny zarówno na ciepło, prosto z pieca, jak i na zimno jako doskonała przekąska. Nie żałujcie do niego oliwy.
Składniki na placek o średnicy 24 cm:
Składniki na ciasto:
- 600 g mąki pszennej
- 150 ml ciepłego mleka
- 200 ml ciepłej wody
- pół łyżeczki cukru
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżka świeżych drożdży
- 4 łyżki oliwy z oliwek
Składniki na nadzienie:
- 3 średniej wielkości białe cebule
- 1 puszka pomidorów pelati, w całości (ok. 400g)
- 2 garści czarnych oliwek
- kilka filecików anchovies
- pół łyżeczki suszonego oregano
- pół łyżeczki suszonej bazylii
- sól i pieprz do smaku
- kilka listków świeżej bazylii
- kilka łyżek oliwy
Wykonanie:
Zacznij do przygotowania ciasta. Drożdże rozpuść w ciepłym mleku i wodzie, dodaj cukier i odstaw na parę minut aż drożdże zaczną pracować. Następnie do zaczynu dodaj sól oraz mąkę. Wymieszaj, dodaj oliwę, ponownie wymieszaj i staraj się zagnieść gładkie ciasto (będzie się mocno lepiło do rąk, ale nie podsypuj więcej mąki, ciasto ma być mocno luźne). Tak przygotowane ciasto przykryj czystą ściereczką i odstaw na ok. 2 godziny do podrośnięcia.
W tym czasie przygotuj farsz. Cebule pokrój w piórka i podsmaż ją na oliwie – ma się zeszklić, ale nie zarumienić. Dodaj pomidory, oregano, bazylię, sól i pieprz i duś ok. 15-20 minut aż sos mocno zgęstnieje.
W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 180 stopni, a okrągłą formę (tortownicę) nasmaruj lekko oliwą.
Wyrośnięte ciasto krótko wyrób i przełóż do przygotowanej formy. Odstaw jeszcze na kilkanaście minut, aby ciasto ponownie podrosło.
Na podrośnięte ciasto delikatnie rozłóż pomidorowy sos, ułóż kilka filecików anchovies i garść lekko zmiażdżonych oliwek. Włóż do pieca na ok. 30-40 minut.
Placek podawaj gorący lub zimny, posypany świeżymi listkami bazylii.
uwielbiam drożdżowe, puszyste ciasto. dopiero co pokochałam focaccię. mniam, moje smaki. ciężko się oprzeć. pozdrawiam serdecznie!
Zestaw dodatków mówi sam za siebie – to musi być pyszne! :D
uwielbiam pizzę na grubym cieście! W tą bez dwóch zdań bym się wgryzła ;)
Wygląda super apetycznie :) Z chęcią schrupałabym kawałek :)
Wpraszam się na kawałek;)