Tagliatelle al ragu – makaron w klasycznym włoskim sosie mięsnym

Pewnie każdy z nas zna nieśmiertelne spaghetti po bolońsku – długi makaron z pomidorowym sosem i mielonym mięsem. Ale, jak to często bywa z obcymi potrawami, popularne włoskie danie nie jest do końca tym, do czego przyzwyczaiły nas restauracje. Boloński sos to przede wszystkim sos mięsny, a nie pomidorowy. Pomidory, owszem, w sosie występują, ale tylko w postaci koncentratu i to w małej ilości. Sam makaron to też nie osławione spaghetti, a najlepiej taglietelle lub papardelle, które zdecydowanie lepiej oblepiają gęsty sosik.

Do obalenia została jeszcze sama Bolonia, w której rzekomo danie powstało. I owszem, powstało, ale jak to w świecie bywa, żaden Włoch nie nazwie sosu ‘bolognese’, a po prostu ‘ragu’, czyli bez zbędnych ceregieli – mięsny sos. Oczywiście dla nas, Polaków, nie będzie grzechem nazwa ‘boloński’, bo tam sos rzeczywiście powstał, ale ja będę trzymać się nomenklatury włoskiej. Odnośnie samego sosu, jest on dosyć prosty, potrzebuje jedynie czasu, aby nabrał doskonałego smaku. Im dłużej duszony, tym lepszy. Poniższy przepis zaczerpnęłam z włoskich stron i jest on całkowicie podstawowy i surowy, co nie zmienia faktu, że jest po prostu pyszny. Nic oczywiście nie stoi na przeszkodzie, żebyście doprawili go wedle własnego gustu. Warto jednak wypróbować oryginału.

ragu

Składniki na 4 porcje:

  • 300 g mielonej wołowiny
  • 150 g pancetty (włoski boczek) lub surowego boczku
  • 1 marchewka
  • 1 nać selera
  • 1 cebula
  • 30 g koncentratu pomidorowego
  • pół szklanki czerwonego wytrawnego wina
  • pół szklanki tłustego mleka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku

Do podania:

  • makaron tagliatelle – ok. 100 g na osobę
  • parmezan
  • świeża bazylia
  • dodatkowa oliwa

Wykonanie:

Marchewkę, selera,  cebulę i boczek posiekaj w drobniutką kostkę. Im drobniej tym lepiej. W rondelku rozgrzej oliwę i podsmaż warzywa z boczkiem przez kilka minut. Następnie wrzuć mięso, chwilę podsmaż i dodaj koncentrat pomidorowy oraz wino. Wymieszaj, rondel przykryj przykrywką i zmniejsz ogień na minimalny. Duś przez ok. 1,5 godziny. Co jakiś czas wymieszaj, aby sos się nie przypalił.

Pod koniec duszenia dodaj mleko i dopraw solą oraz pieprzem.

Ugotuj makaron al dente. Odcedzając zostaw odrobinę wody z gotowania, aby ewentualnie nieco rozcieńczyć sos. Makaron wymieszaj dokładnie z przygotowanym sosem.

Tagliatelle al ragu podawaj ze świeżą bazylią i startym parmezanem, opcjonalnie z dodatkową oliwą.

9 thoughts

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *