Paella mixta – hiszpańskie danie z ryżu, warzyw, mięsa i owoców morza

Sztandarowe danie kuchni hiszpańskiej, paella. Będąc w Hiszpanii znajdziecie ją pewnie w karce każdej restauracji. Ciężko znaleźć na nią jedyny, właściwy przepis, to trochę jak z naszym bigosem. Na pewno ryż, na pewno warzywa i kiełbaska chorizo. Dodajcie kurczaka, krewetki, mule czy ośmiorniczki, tak jak lubicie i wolicie. Mój przepis to podstawowy przepis na paellę mixtę, czyli łączącą wieprzową kiełbaskę, kurczaka i owoce morza w postaci krewetek. Bardzo pyszne i pożywne danie, które najlepiej zrobić na wielkiej patelni paelleria, aby mogło z niej zjeść wiele osób. Oczywiście w domowych, polskich warunkach można wykorzystać zwykłą patelnię i zrobić jednak nieco mniejszą porcję. Hiszpanie z pewnością podali by ją bezpośrednio z naczynia, na którym się gotowała, z solidną porcją świeżego pieczywa i oliwy. Zapraszam!

paella

Składniki na 6-8 porcji:

  • 500 g ryżu do paelli (odmiana np. bomba) lub ewentualnie arborio
  • 500 g podudzi z kurczaka
  • 200 g krewetek królewskich – w pancerzykach lub bez
  • 250 g kiełbaski chorizo (najlepiej surowej)
  • papryka czerwona
  • papryka żółta
  • duża cebula
  • 3 szklanki bulionu – warzywnego lub mięsnego
  • 2 szklanki białego wytrawnego wina
  • szczypta szafranu
  • 2 cytryny – do podania
  • 3-4 łyżki oliwy

Wykonanie:

Krewetki oczyść, podudzia pokrój na nieco mniejsze kawałki (ale wciąż spore), kiełbaskę pokrój w małe talarki. Cebulę pokrój w kostkę, paprykę w krótkie paski.

Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej chorizo razem z kurczakiem, mają się ładnie zarumienić. Zdejmij z ognia i na tą samę patelnię wrzuć warzywa, podsmaż chwilę aż zmiekną i wsyp delikatnie ryż. Chwilę praż aż stanie się przezroczysty, a następnie rozłóż go równomiernie po całej powierzchni patelni. Zalej delikatnie i powoli bulionem oraz winem wymieszanym z szafranem. Duś bez przykrycia na małym ogniu ok. 15 minut.

Po tym czasie na wierzchu ułóż podsmażone wcześniej chorizo z kurczakiem, a także oczyszczone krewetki. Przykryj pokrywką lub folią aluminiową i duś kolejne 15 minut. Po tym czasie ryż powinien wchłonąć już cały płyn i danie powinno być gotowe. Możesz zostawić je jeszcze na parę minut pod przykryciem, aby dobrze doszło. Pamiętaj, żeby potrawy nie mieszać w trakcie duszenia. Przyrumieniona skórka na spodzie dania nie jest jego wadą, a wielką zaletą :-)

Gotową paellę podawaj z cząstkami cytryny, najlepiej z patelni.

9 thoughts

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *