Sztandarowe danie kuchni hiszpańskiej, paella. Będąc w Hiszpanii znajdziecie ją pewnie w karce każdej restauracji. Ciężko znaleźć na nią jedyny, właściwy przepis, to trochę jak z naszym bigosem. Na pewno ryż, na pewno warzywa i kiełbaska chorizo. Dodajcie kurczaka, krewetki, mule czy ośmiorniczki, tak jak lubicie i wolicie. Mój przepis to podstawowy przepis na paellę mixtę, czyli łączącą wieprzową kiełbaskę, kurczaka i owoce morza w postaci krewetek. Bardzo pyszne i pożywne danie, które najlepiej zrobić na wielkiej patelni paelleria, aby mogło z niej zjeść wiele osób. Oczywiście w domowych, polskich warunkach można wykorzystać zwykłą patelnię i zrobić jednak nieco mniejszą porcję. Hiszpanie z pewnością podali by ją bezpośrednio z naczynia, na którym się gotowała, z solidną porcją świeżego pieczywa i oliwy. Zapraszam!
Składniki na 6-8 porcji:
- 500 g ryżu do paelli (odmiana np. bomba) lub ewentualnie arborio
- 500 g podudzi z kurczaka
- 200 g krewetek królewskich – w pancerzykach lub bez
- 250 g kiełbaski chorizo (najlepiej surowej)
- papryka czerwona
- papryka żółta
- duża cebula
- 3 szklanki bulionu – warzywnego lub mięsnego
- 2 szklanki białego wytrawnego wina
- szczypta szafranu
- 2 cytryny – do podania
- 3-4 łyżki oliwy
Wykonanie:
Krewetki oczyść, podudzia pokrój na nieco mniejsze kawałki (ale wciąż spore), kiełbaskę pokrój w małe talarki. Cebulę pokrój w kostkę, paprykę w krótkie paski.
Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej chorizo razem z kurczakiem, mają się ładnie zarumienić. Zdejmij z ognia i na tą samę patelnię wrzuć warzywa, podsmaż chwilę aż zmiekną i wsyp delikatnie ryż. Chwilę praż aż stanie się przezroczysty, a następnie rozłóż go równomiernie po całej powierzchni patelni. Zalej delikatnie i powoli bulionem oraz winem wymieszanym z szafranem. Duś bez przykrycia na małym ogniu ok. 15 minut.
Po tym czasie na wierzchu ułóż podsmażone wcześniej chorizo z kurczakiem, a także oczyszczone krewetki. Przykryj pokrywką lub folią aluminiową i duś kolejne 15 minut. Po tym czasie ryż powinien wchłonąć już cały płyn i danie powinno być gotowe. Możesz zostawić je jeszcze na parę minut pod przykryciem, aby dobrze doszło. Pamiętaj, żeby potrawy nie mieszać w trakcie duszenia. Przyrumieniona skórka na spodzie dania nie jest jego wadą, a wielką zaletą :-)
Gotową paellę podawaj z cząstkami cytryny, najlepiej z patelni.
No zmiksowana bardzo. Cały kalejdoskop smaków. Świetnie to wszystko brzmi i wygląda!
Pyszna.
Każde danie z krewetkami uwielbiam, przyznam że nie łączyłam ich jeszcze z kurczakiem 😄
Wpraszam się na dużą porcję :)
Paelli jeszcze nie robiłam, chociaż od czasu do czasu spotykam jakiś ciekawy przepis. Będę musiała się przymierzyć : )
Uwielbiam każdą wersję paelli <3
Paella na bogato :) Zapachniało wakacjami :)
Uwielbiam paella, kojarzy mi się z wakacjami w Barcelonie, gdzie pierwszy raz spróbowałam, palce lizać! :)
Wstyd się przyznać,ale nigdy nie jadłam wersji z krewetkami :)