Pieczony kurczak z lawendą i cytryną

Kurczak to zawsze dobry pomysł na szybki obiad. Może wydawać się banalny, ale gdy kolejnym razem będziecie mieli ochotę na szybkiego i łatwego kurczaka, zaopatrzcie się w lawendę. Tak, w lawendę, która w naszym kraju pewnie bardziej kojarzy się z molami i kosmetykami. Zwykłe, suszone kwiaty lawendy, nie zważajcie na opisy na opakowaniu, które bardziej będą Was zachęcały do włożenia kwiatów do szafy niż do garnka. Zaufajcie w tej kwestii Francuzom, którzy wiedzą, co dobre. Nie warto jednak z lawendą przesadzać, bo powstanie Wam istny kurczak w mydle. Trzymajcie się poniższych proporcji. Do tego orzeźwiająca cytryna, słodki miód i prosty, niebanalny kurczak gotowy. Bardzo, bardzo polecam!

Inspiracja: Rachel Khoo, “Mała paryska kuchnia”

kurczak z lawendą

Składniki na 4 porcje:

  • 12 podudzi z kurczaka
  • 1 łyżka suszonej lawendy
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 6 łyżek miodu
  • 1 łyżka suszonego tymianku lub kilka gałązek świeżego
  • skórka z jednej cytryny
  • sok z jednej cytryny
  • sól do smaku

Wykonanie:

Lawendę utrzyj w moździerzu i połącz z oliwą, miodem, tymiankiem, sokiem i skórką z cytryny. Wymieszaj i zamarynuj w powstałym sosie umytego i osuszonego kurczaka. Marynuj ok. 1 godziny. Następnie rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Kurczaka przełóż do naczynia żaroodpornego razem z marynatą, oprósz solą i wstaw do piekarnika na ok. 1 godzinę. Piecz bez przykrycia. Podawaj  najlepiej z pieczonymi ziemniakami i świeżą sałatą.

7 thoughts

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *