Sałatka ze szpinakiem i daktylami

Często kombinuję z różnymi sałatkami i lubię wypróbowywać przepisy z różnych stron świata. Tym razem udałam się w kulinarną podróż do krajów arabskich, gdzie odnalazłam tę prostą i zarazem niebanalną sałatę. Połączenie słodkich daktyli, czerwonej cebuli i arabskiej pity brzmi dosyć nietypowo, ale zapewniam, że jest świetne. Słodycz świetnie łączy się z aromatycznymi arabskimi przyprawami i powstaje nam doskonały dodatek do obiadu lub lekka kolacja. Ta sałatka to też sposób na wykorzystanie nie do końca świeżego arabskiego pieczywa. Zapraszam.

Inspiracja: Jerozolima, Ottolenghi Yotami, Tamimi Sami

sałatka z daktylami

Składniki na 2 porcje:

  • 1 mała czerwona cebula
  • 100 g suszonych daktyli
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • szczypta soli
  • 2 małe arabskie pity, mogą być czerstwe
  • garść migdałów – całych lub w płatkach
  • 2 łyżeczki zataru
  • pół łyżeczki chilli w płatkach
  • 100 g świeżego szpinaku
  • sok z ćwiartki cytryny
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki masła
  • sól do smaku

Wykonanie:

Cebulę pokrój w piórka, daktyle pokrój wzdłuż na ćwiartki. Zalej je octem i dopraw solą. Wymieszaj i odstaw na ok. 20 minut.

W tym czasie pity porwij palcami na mniejsze kawałki i rozgrzej na patelni 2 łyżki oliwy z masłem. Wrzuć porwane pieczywo razem z migdałami i smaż az staną się rumiane i chrupiące. Wyłącz źródło ciepła i dopraw zatarem i chilli. Wymieszaj i ostudź.

Do dużej misy wrzuć szpinak, dołóż daktyle z cebulą i ostudzone pity z migdałami. Dopraw sokiem z cytryny, oliwą i ewentualnie solą. Wymieszaj i od raz podawaj.

Reklamy

6 thoughts

Dodaj komentarz