Przepis na pierniczki alpejskie jest mi znany już od dawna. Niestety nie wspominam go dobrze, gdyż wówczas nie mając większego pojęcia o pieczeniu, najzwyczajniej w świecie przepiekłam moje pierniczki i upiekłam hałdę niejadalnych ozdób na choinkę… Na szczęście powróciłam do przepisu mądrzejsza o parę lat i tym razem alpejskie wyszły naprawdę alpejskie. Mięciutkie, rozpływające się w ustach. Nie wymagające leżakowania, są pyszne od chwili upieczenia do pewnie wielu dni. Ale kto by tyle wytrzymał… ;-)
Możecie je dowolnie ozdobić, ja postawiłam na najprostszą czekoladę i lukier cytrynowy. Upieczcie koniecznie!
Sprawdź również inne pyszne pierniczki:
- pierniczki szwajcarskie
- pierniki niemieckie Lebkuchen
- pierniki z Norymbergi
- pierniki – łatwe i tanie – na choinkę
- pierniczki nadziewane
- pierniki idealne – miękkie i aromatyczne
Składniki na ok. 90 pierniczków alpejskich:
- 500 g mąki pszennej tortowej
- 1,5 łyżki prawdziwego kakao
- 200 g miodu
- 100 g masła
- 100 ml śmietany kwaśnej 12 lub 18%
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 4 żółtka
- 2 białka
- 0,5 szklanki cukru kryształu
- 2 łyżki przyprawy do pierników lub: 1 łyżeczka cynamonu, pół łyżeczki gałki muszkatołowej, pół łyżeczki goździków, pół łyżeczki zielonego kardamonu, 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
Wykonanie:
W jednej misce wymieszaj mąkę z kakao.
W drugiej śmietanę z sodą. Uwaga, zwiększy nieco swoją objętość.
W garnku zagotuj miód ze wszystkimi przyprawami, następnie wyłącz źródło ciepła i dodaj masło do całkowitego rozpuszczenia. Przestudź całość, aby nie było gorące.
W kolejnej misce ubij białka na pianę, dodawaj stopniowo cukier, a na końcu stopniowo żółtka.
Do przestudzonej masy miodowej wsyp mąkę z kakao, wymieszaj. Dodaj powoli masę jajeczną i na końcu śmietanę. Wszystko mieszaj łyżką do połączenia składników. Przykryj i odstaw w chłodne miejsce na ok. 24 godziny. Wówczas masa nieco zgęstnieje.
Po tym czasie ciasto jest gotowe do formowania pierniczków. Podsypując lekko mąką rozwałkuj partie ciasta i wykrawaj ciastka na grubość ok. 4-5 mm. Im grubsze tym lepsze. Ciasto będzie się dosyć mocno kleiło, ale staraj się nie podsypywać zbyt dużo mąki. Wówczas pierniczki mogą stać się twardawe.
Gotowe pierniczki alpejskie piecz w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez ok. 7 minut. Każdy piekarnik piecze nieco inaczej, więc pierwszą blaszkę dokładnie obserwuj. Pierniczki nie mogą się zrumienić ani przypiec. Dzięki krótkiemu pieczeniu pozostaną miękkie.
Upieczone pierniczki alpejskie wystudź i ozdób w dowolny sposób. Pozostaną miękkie przez długi czas. Przechowuj w szczelnie zamykanym pojemniku by nie twardniały.
Jedne z lepszych pierniczków :)
Wyglądają wspaniale :) Widać, że mięciutkie :)
aż proszą się aby je zjeść :D
Pięknie wyszły i piękne zdjęcie :)
Cudowne pierniczki:)
Schrupałabym połowę.