Czekoladowa lawa – czekoladowe ciastko z płynnym wnętrzem

Czyli mocno czekoladowe ciastko z płynnym wnętrzem. Podawane koniecznie na gorąco, idealnie z gałką waniliowym lodów lub prawdziwą bitą śmietaną. Czysta perfekcja :-) Sam przygotowanie ciasto jest absolutnie bezproblemowe, szybkie i bajecznie proste. Najtrudniejszym elementem jest uchwycenie czasu pieczenia, tak aby ciastko z wierzchu się upiekło, ale w środku wciąż pozostało płynne. Wszystko tak naprawdę w rękach Waszych piekarników. Najlepiej po prostu czuwać przez te parę minut przy piecu i wychwycić idealny moment. Pamiętając jednocześnie, że ciastka pieką się jeszcze kilka chwil po wyjęciu z źródła ciepła, więc lepiej wyjąć je nieco wcześniej niż za późno. Pozatym, jak już wyczujecie swój piekarnik, za każdym razem będziecie się mogli popisać idealnym ciachem :-) Jeżeli jednak za pierwszym razem nie uda Wam się wyczuć dobrze czasu, nic się nie martwcie, nie będzie czekoladowej lawy, ale będą równie pyszne czekoladowe babeczki, nic straconego! Na osobę wystarczy liczyć jedną kokilkę, ciasteczka są bardzo sycące i mocno czekoladowe!

Inspiracja: http://www.mojewypieki.com/post/czekoladowa-lawa-molten-lava-cakes

czekoladowa lawa

Składniki na 4 kokilki o średnicy 7,5 cm :

  • 85 g gorzkiej czekolady
  • 25 g mlecznej czekolady
  • 60 g masła
  • 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii – opcjonalnie
  • 2 jajka
  • 1 żółtko

Wykonanie:

Piekarnik rozgrzej do 220 stopni (ja piekę z termoobiegiem). Kokilki nasmaruj masłem i posyp odrobiną kakao lub mąki.

Oba rodzaje czekolady rozpuść razem z masłem do otrzymania gładkiej masy. Lekko ostudź.

Dodaj mąkę i cukier – zmiksuj. Dodaj jajka i żółtko, ponownie zmiksuj do otrzymania gładkiej masy i przelej ją po równo do wszystkich kokilek.

Piecz ok. 8-12 minut – ciastka z wierzchu muszą być wypieczone, ale w środku wciąż płynne, najlepiej po 8 minucie obserwować czy są już z wierzchu upieczone. Jeżeli nie, na pewno potrzebują jeszcze chwili. Jeżeli tak, wyciągnij je z piekarnika, na pewno są już gotowe. Jeżeli nie jesteś pewny, czy ciastko są z wierzchu upieczone, dotknij je wykałaczką lub patyczkiem do szaszłyków – wierzch powinien być twardy, a patyczek nie powinien się zapaść.

Wyciągnięte z pieca kokilki pozostaw na chwilę do ostygnięcia, następnie wyjmij z kokilek, przełóż na talerzyki. Podawaj z lodami, bitą śmietaną lub sosem owocowym.

7 thoughts

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *