Pieczona dynia z przyprawami

Jeżeli nie przepadacie za bądź co bądź raczej mdłą dynią i nie przekonują Was dania z jej dodatkiem, ten przepis może to zmienić. Taką dynię lubię sobie przygotowywać jako dodatek do dań lub wręcz jako główny składnik. Bardzo, bardzo aromatyczna, dobrze przyprawiona, lekkie pikantna. Poza tym bardzo szybka w wykonaniu i bezproblemowa. Bardzo polecam!

pieczona dynia

Składniki na ok. 4 porcje:

  • 1 kg dyni hokkaido lub piżmowej
  • 1 łyżka wędzonej, ostrej papryki
  • pół łyżeczki chilli w proszku
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka tymianku
  • pół łyżeczki kuminu
  • 1 łyżeczka soli
  • pół łyżeczki pieprzu czarnego
  • 4 łyżki oliwy z oliwek

Wykonanie:

Dynię pozbaw środka z pestkami. Dyni hokkaido nie musisz obierać. Pokrój w kostkę.

Wszystkie przyprawy wymieszaj razem z oliwą i obtocz dokładnie pokrojoną dynię.

Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Zamarynowaną dynię wrzuć na blaszkę, włóż do pieca i piecz ok. 30 minut.

Gotowe!

13 thoughts

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *