Thai hello curry, czyli żółte tajskie curry. Jeżeli do tej pory nie mieliście styczności z prawdziwym tajskim curry, zachęcam do przeczytania przepisu podstawowego na czerwone tajskie curry.
Zaopatrzcie się w tajskie składniki, a reszta będzie już tylko Waszą wyobraźnią. Ja tym razem postawiłam na odrobinę mniej pikantne żółte curry z dodatkiem sezonowej dyni, która nadaje daniu przyjemnej słodyczy. Do tego, pod kolor, żółta papryka i marchewka. Moje curry wzbogaciłam też krewetkami, ale Wy możecie zastąpić je kurczakiem lub tofu, albo w ogóle zrezygnować z dodatku białka.
Nie pomijajcie jednak tajskich składników. Nie są one ani szczególnie drogie ani trudno dostępne, a w smaku nie do zastąpienia! Czas przygotowania to jakieś 10-15 minut, do dzieła!
Składniki na 4-6 porcji żółtego tajskiego curry:
- 2 łyżki żółtej tajskiej pasty curry
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 1 l mleczka kokosowego
- ok. 6 liści limonki kaffir (najlepiej mrożonych, ostatecznie mogą być też suszone)
- 1 mała dynia hokkaido (ok. 1 kg)
- 1 żółta papryka
- 1 większa marchewka lub 2 mniejsze
- 2 czerwone papryczki chilli
- 4 łyżki sosu rybnego
- 3 łyżki sosu ostrygowego
- 2 łyżki cukru palmowego lub trzcinowego
- sok wyciśnięty z dwóch limonek
- ok. 400 g surowych krewetek tygrysich
Do podania:
- ryż jaśminowy
- czarny prażony sezam
- tajska bazylia – opcjonalnie
Wykonanie:
Dynię pozbaw pestek, obierz ze skóry i pokrój w większą kostkę. Ewentualnie możesz ją lekko podpiec, aby nabrała głębszego smaku. Paprykę pozbaw gniazda nasiennego i pokrój w krótkie paski. Marchewkę pokrój w cienkie talarki. Chilli drobno posiekaj.
Ryż zalej wodą w proporcji 1:1,2, zagotuj, zmniejsz ogień na najmniejszy i gotuj ok. 10 minut. Odłóż.
Na dużej patelni rozgrzej olej, dodaj pastę i wlej odrobinę mleka. Rozprowadź dokładnie pastę, aby nie było grudek. Następnie wlej dobrze wstrząśnięte mleko na patelnię, dodaj porwane listki limonki kaffir, a na końcu wszystkie warzywa. Podgotuj kilka minut, a następnie dopraw sosami i cukrem. Wymieszaj i dodaj obrane i oczyszczone krewetki. Gotuj ok. 2 minuty. Wyłącz źródło ciepła i dopraw całość sokiem z limonki.
Żółte tajskie curry podawaj z ryżem jaśminowym posypanym sezamem oraz opcjonalnie z tajską bazylią.
Ach te krewetki takie kuszące <3
Cudowne danie! <3 Curry gości u mnie bardzo często, jednak z dynią jeszcze nie próbowałem. Muszę to zmienić :)
To musi smakować wyjątkowo :)
Pycha :) Zajadam oczami :)
Pyszne, aromatyczne danie :)
Jak bym zjadła takie curry:) Świetne danie jesienią:)
robię prawie identyczne! mniam… naaajlepsze <3
Z wielką chęcią bym skosztowała :)
Mniam, kocham takie rozgrzewające, aromatyczne dania, tajskiego curry jeszcze nie robiłam:)
Azja na talerzu! od czytania samych składników moje kubki smakowe oszalały…
apetyczne danie
Taka aromatyczna potrawa, idealna na taki dzień:)