Obłędnie proste i niesamowicie smaczne rogaliki z domowymi powidłami śliwkowymi. Dzięki sporemu dodatkowi śmietany, ze zwykłych kruchych stają się na w pół kruche i bardziej delikatne :-) Nie za słodkie, słodycz możecie regulować posypując wypiek cukrem pudrem lub polewając lukrem. Chociaż uwielbiam rogaliki pieczone na drożdżach, te zdecydowanie im dorównują. No i są naprawdę łatwe w przygotowaniu. Nadzienie oczywiście możecie być dowolne – powidła, czekolada, mak, jak wolicie. Spróbujcie koniecznie :-)
Składniki na ok. 30 rogalików:
- 3 szklanki (500 g) mąki pszennej
- 150 ml gęstej, kwaśnej śmietany 18%
- 150 g masła zimnego
- 1 jajko
- 3 łyżki cukru
- mały słoiczek powideł śliwkowych lub innego ulubionego nadzienia
- cukier puder do posypania
Wykonanie:
Wszystkie składniki oprócz powideł i cukru pudru szybko zagnieść ze sobą. Owinąć folią i włożyć do lodówki do schłodzenia na minimum godzinę. Można też trzymać ciasto przez całą noc. W wersji ekspresowej ciasto można schować do zamrażarki na ok. pół godziny.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
Następnie gotowe ciasto podzielić na 4 części i każdą rozwałkować na kształt koła. Pokroić nożem jak tort – na trójkąty. Na podstawie każdego trójkąta ułożyć po małej łyżeczce nadzienia i zawijać na kształt rogalika, uważając by nadzienie nie wypływało z żadnej strony. Zwinięte rogaliki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok. 20 minut.
Ostudzone rogaliki posypać cukrem pudrem.
Chyba potrafię sobie wyobrazić jak cudownie musiały smakować :)
no dosłownie smak dzieciństwa.. pysznie :) Kruche, z nadzieniem.. mniam!
A za mną tak chodzą kruche rogaliki, bo ani nie jadłam, ani nie piekłam już całe wieki. Upiekę na weekend :)
Dawno nie jadłam, świetne są :)
daaawno nie robiłam rogalików, a bardzo lubię takie kruche, nadziane powidłami albo masą orzechową;)
Pyszne :) Dla mnie wielkością w sam raz. Świętomarcińskiego musiałam zjeść na pół z narzeczonym, bo nie dałam rady :)
Wyglądaja bardzo smacznie, sliczne :)
Pyszne, małe słodkości :)
mniam bym jadła!
pychotka do kawy i herbatki:)
Świetne, moje ulubione!
Pyszne są, lubię je i robić i jeść :))
Pyszne wprost:)
Uwielbiam takie!:)