Napoleonka

Napoleonka czy kremówka? Dla mnie napoleonka to ta z masą budyniową, która w kremówce została wzbogacona masłem. Ale jak internet pokazuje, co region to obyczaj… ;-) Moja napoleonka to niezwykle łatwe ciasto, które wygląda całkiem jak francuskie! Doskonale się listkuje, jest kruche i rozpływa się z ustach. Masa to pyszny, delikatny, waniliowy budyń, które świetnie zmiękcza ciasto, a całość smakuje wyśmienicie. Jeżeli chcecie dodatkowo przełamać smak ciasta, możecie dodać warstwę jabłkowego musu z niewielką ilością cukru. Kwaskowatość owoców świetnie złamie nieco mdły smak budyniu, a całość stanie się naprawdę wykwintnym deserem. Polecam bardzo gorąco!

napoleonka

Składniki na ciasto pieczone w blaszce o wymiarach 20x25cm:

Składniki na ciasto:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 125 g masła
  • pół szklanki gęstej, kwaśnej śmietany 18%

Składniki na krem:

  • 1,5 szklanki pełnotłustego mleka
  • 2 jajka
  • 1/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej

Wykonanie:

Składniki na ciasto połącz ze sobą krótko, owiń folią i włóż do lodówki na minimum 2 godziny lub na całą noc. Ciasto musi być porządnie schłodzone. Następnie podziel na dwie części, rozwałkuj na szerokość blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Przełóż do formy, ponakłuwaj widelcem i ponownie przełóż do lodówki. Jeżeli masz dwie blaszki, zrób od razu w dwóch, jeżeli jedną, najpierw zrób jedną część, później kolejną.

W tym czasie nagrzej piekarnik do 180 stopni. Schłodzone ciasto prosto z lodówki włóż do pieca i piecz ok. 25 minut. Wyjmij i nieco ostudź.

W czasie studzenia przygotuj krem. 1 szklankę mleka zagotuj z oba rodzajami cukru. Pozostałe pół szklanki zmiksuj lub roztrzep z jajkami i oba rodzajami mąki na gładką masę. Do gotującego się mleka, na małym ogniu dodawaj powolutku masę jajeczną, cały czas energicznie mieszając. Ciągle mieszaj aż masa ładnie się połączy i zgęstnieje. jeżeli zrobiły Ci się grudki, masę możesz zmiksować.

Gorący krem przełóż na jeden z upieczonych spodów i nałóż nań drugi. lekko dociśnij i odłóż. Napoleonka jest najlepsza na następny dzień.

Po całkowitym ostudzeniu posyp ciasto cukrem i pudrem i krój za pomocą noża z piłką.

18 thoughts

  1. a ja chyba słyszałam do tej pory tylko o kremówce ;) a napoleonkę kojarzyłam z krakersami :D
    Ale i tak wolę budyniowe wersje, bite śmietany do mnie nie przemawiają :(

  2. Pyszne ciacho. Właśnie dzisiaj myślałam, że muszę zrobić, bo miałam ochotę. Nie zrobiłam, ale oglądanie takich zdjęć wzmaga u mnie potrzebę :)
    Bardzo apetyczne zdjęcie :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *