Klasyczna granola

Niegdyś z uwielbieniem kupowałam tony płatków śniadaniowych. Tak naprawdę nie pod kątem śniadania, ale “zdrowej” przekąski pomiędzy posiłkami. Na szczęście nadszedł dzień, w którym odkryłam, że moja zdrowa przekąska wcale nie jest zdrowa, a takie płatki można z łatwością przygotować w domu. Wówczas są dobrane w 100% do własnych upodobań, nie zawierają tony cukru, są idealnie chrupkie i po prostu pyszne. Notabene dodane do mleka sprawiają, że smakuje ono wręcz niebiańsko. Warto taką granolę mieć pod ręką tymbardziej, że świetnie się przechowuje, wystarczy dobrze zamknąć pudełko czy puszkę, w której przysmak się znajduje.

granola

Składniki na średniej wielkości puszkę:

  • 150 g płatków owsianych górskich
  • 1 małe jabłko starte na tarce o drobnych oczkach
  • 40 g płatków migdałowych
  • 60 g wiórków kokosowych
  • 1/4 szklanki syropu klonowego
  • 1 łyżka oleju
  • pół łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli

Wykonanie:

Piekarnik nagrzej do 180 stopni.

Wszystkie składniki granoli połącz ze sobą, porządnie wymieszaj i rozłóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Włóż do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 20-30 minut – granola ma się zezłocić i zacząć pięknie pachnieć. W trakcie pieczenia możesz kilka razy przemieszać składniki.

Przechowuj w metalowej puszce.

7 thoughts

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *