Sernik z gruszkami

Aromatyczny, idealnie kremowy, a przy tym dosyć lekki. Z sezonowymi gruszkami, już nieco bardziej w zimowym klimacie za sprawą rozgrzewających imbiru i cynamonu. Nie za słodki, przełamany lekko orzeźwiającymi gruszkami. Wykończony polewą z białej czekolady, która z gruszkami tworzy niezwykle zgrany duet. Koniecznie do upieczenia!

sernik z gruszkami

Inspiracja: http://www.mojewypieki.com/post/sernik-z-gruszkami-i-biala-czekolada

Składniki na sernik pieczony w formie ok. 23 cm:

Składniki na spód:

  • ok. 200 g ciasteczek pełnoziarnistych (herbatników)
  • pół łyżeczki cynamonu
  • pół łyżeczki imbiru
  • ok. 80 g masła

Składniki na sernik:

  • 750 g sera twarogowego tłustego lub półtłustego
  • 1 szklanka śmietany 18%
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 4 jajka
  • 2 łyżki mąki

Składniki na gruszki:

  • 3 średniej wielkości gruszki
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • pół łyżeczki cynamonu

Składniki na polewę:

  • 100 g białej czekolady
  • kilka łyżek mleka

Wykonanie:

Zaczynamy od gruszek. Owoce obieramy, kroimy na ósemki i wycinamy środki. Rozgrzewamy patelnię, wrzucamy masło i cukier i czekamy aż lekko się skarmelizują. Dodajemy cynamon i gruszki. Mieszamy i dusimy ok. 15 minut aż zmiękną i się skarmelizują. Odstawiamy do ostygnięcia.

W tym czasie piekarnik rozgrzewamy do 150 stopni. Spód formy na ciasto wykładamy papierem do pieczenia.

Przygotowujemy spód – ciastka wkładamy do malaksera i mielimy na piasek, dodajemy masło i przyprawy i ponownie miksujemy do otrzymania konsystencji mokrego piasku. Wykładamy tym spód dociskając do tortownicy.

Ser przepuszczamy przez maszynkę lub blendujemy na gładko. Dodajemy wszystkie pozostałe składniki i krótko miksujemy, tylko do połączenia składników. Wylewamy na spód. Na serniku układamy ostudzone gruszki, wciskając je w ciasto, aby jak najmniej wystawały (te wystające wyschną).

Wkładamy do pieca i pieczemy ok. 60 minut na dno piekarnika ustawiając foremkę z gorącą wodą. Wyciągamy, studzimy, a następnie wkładamy na kilka godzin do lodówki.

Na końcu rozpuszczamy w kąpieli wodnej czekoladę i łączymy z mlekiem do powstania gładkiej masy. Lekko ostudzoną masą dekorujemy wierzch i ponownie schładzamy.

9 thoughts

  1. Zrobiłam sernik według Twojego przepisu i gorąco polecam! Jest pyszny, rozpływa się w ustach a połączenie karmelizowanych gruszek i białej czekolady – niebo w gębie !

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *