Aromatyczny, idealnie kremowy, a przy tym dosyć lekki. Z sezonowymi gruszkami, już nieco bardziej w zimowym klimacie za sprawą rozgrzewających imbiru i cynamonu. Nie za słodki, przełamany lekko orzeźwiającymi gruszkami. Wykończony polewą z białej czekolady, która z gruszkami tworzy niezwykle zgrany duet. Koniecznie do upieczenia!
Inspiracja: http://www.mojewypieki.com/post/sernik-z-gruszkami-i-biala-czekolada
Składniki na sernik pieczony w formie ok. 23 cm:
Składniki na spód:
- ok. 200 g ciasteczek pełnoziarnistych (herbatników)
- pół łyżeczki cynamonu
- pół łyżeczki imbiru
- ok. 80 g masła
Składniki na sernik:
- 750 g sera twarogowego tłustego lub półtłustego
- 1 szklanka śmietany 18%
- 3/4 szklanki cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- pół łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka imbiru
- 4 jajka
- 2 łyżki mąki
Składniki na gruszki:
- 3 średniej wielkości gruszki
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- pół łyżeczki cynamonu
Składniki na polewę:
- 100 g białej czekolady
- kilka łyżek mleka
Wykonanie:
Zaczynamy od gruszek. Owoce obieramy, kroimy na ósemki i wycinamy środki. Rozgrzewamy patelnię, wrzucamy masło i cukier i czekamy aż lekko się skarmelizują. Dodajemy cynamon i gruszki. Mieszamy i dusimy ok. 15 minut aż zmiękną i się skarmelizują. Odstawiamy do ostygnięcia.
W tym czasie piekarnik rozgrzewamy do 150 stopni. Spód formy na ciasto wykładamy papierem do pieczenia.
Przygotowujemy spód – ciastka wkładamy do malaksera i mielimy na piasek, dodajemy masło i przyprawy i ponownie miksujemy do otrzymania konsystencji mokrego piasku. Wykładamy tym spód dociskając do tortownicy.
Ser przepuszczamy przez maszynkę lub blendujemy na gładko. Dodajemy wszystkie pozostałe składniki i krótko miksujemy, tylko do połączenia składników. Wylewamy na spód. Na serniku układamy ostudzone gruszki, wciskając je w ciasto, aby jak najmniej wystawały (te wystające wyschną).
Wkładamy do pieca i pieczemy ok. 60 minut na dno piekarnika ustawiając foremkę z gorącą wodą. Wyciągamy, studzimy, a następnie wkładamy na kilka godzin do lodówki.
Na końcu rozpuszczamy w kąpieli wodnej czekoladę i łączymy z mlekiem do powstania gładkiej masy. Lekko ostudzoną masą dekorujemy wierzch i ponownie schładzamy.
Zrobiłam sernik według Twojego przepisu i gorąco polecam! Jest pyszny, rozpływa się w ustach a połączenie karmelizowanych gruszek i białej czekolady – niebo w gębie !
Ojej, jesienna rozpusta. Cudny!
Fajny ,gruszki w serniku muszę zrobić.
Gruszki, biała czekolada – mnie przekonałaś! To musi być cudowny smak!
taaaak! Gruszka idealnie pasuje do serników..
jakiż Twój kremowy, bomba! :)
Ależ pyszny musi być:)
Zupełnie w tym roku zapomniałam o gruszkach! Chyba muszę coś szybko upiec, np. taki sernik;)
Super apetyczne zdjęcie…
Wyglada wspaniale!
:)
Jaka fanka serników ten pokochałam:)