Butter chicken – indyjski kurczak w maśle

Klasyczne danie kuchni indyjskiej, jedno z najpopularniejszych również w Polsce. Co ciekawe, danie nie jest pikantne, a sos gęsty, kremowy i aromatyczny. Dosyć tłusty, w końcu to kurczak w maśle, ale zdecydowanie warty przygotowania. Bardzo łatwy, wystarczy zaopatrzyć się w kilka przypraw. Przepis skomponowałam na bazie wielu przepisów odnalezionych w czeluściach Internetu. Każdy z nich to różna mieszanka przypraw, więc wychodzę z założenia, że tak naprawdę wszystko zależy od Was. Mój kurczak, ze względu na moje upodobania był bardziej pikantny. Wiele przepisów poleca również dodanie do sosu zmielonych orzechów nerkowca. Ja tego nie zrobiłam, ale myślę, że ich dodatek fajnie wzbogacił by danie.

butter chicken

Składniki na ok. 4 porcje:

  • 1 kg kurczaka – piersi lub podudzi
  • 400 g gęstego jogurtu naturalnego
  • 6 łyżek przyprawy Tandoori Masala – albo chat masala; jeżeli jej nie macie, możecie skomponować ją sami używając przypraw takich jak kumin, kolendra, cynamon, goździki, gałka muszkatołowa, gorczyca, kozieradka, pieprz czarny, ziele angielskie, chilli
  • 2 łyżeczki przyprawy garam masala – albo kompozycja własnej roboty
  • 2 łyżeczki kuminu
  • 2 łyżeczki liści kozieradki
  • 1 łyżeczka chilli w proszku
  • 2 puszki pomidorów w całości
  • ok. 10 łyżek śmietany 30%
  • ok. 10 łyżek masła
  • sól do smaku

Wykonanie:

Kurczaka myjemy, osuszamy, piersi kroimy na większe kawałki. Mieszamy z jogurtem i przyprawą Tadoori Masala. Mięso marynujemy minimum godzinę, a najlepiej całą noc.

Zamarynowane mięso wykładamy na blachę i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok. 30 minut.

W tym czasie rozgrzewamy patelnię, wsypujemy przyprawy i jak poczujemy ich zapach, wrzucamy pomidory z puszki. Dusimy parę minut, dodajemy śmietanę i masło. Mieszamy i chwilkę gotujemy. Dodajemy upieczone mięso, jeszcze chwilę całość dusimy i gotowe!

Podajemy gorące z chlebkami chapati lub ryżem.

6 thoughts

  1. Od dawna mam go w planach, ale ta ilość masła… to mi przeszkadza w kuchni indyjskiej. Dla mnie trochę za tłusto :(

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *