Najbardziej popularne indyjskie chlebki. Niezwykle łatwe do wykonania, szybkie i zdrowe (dzięki zawartości mąki pełnoziarnistej). Oryginalnie do wypieku tego pieczywa używa się specjalnej mąki, ale w naszych warunkach bez problemu można ją zastąpić mąką pszenną pełnoziarnistą. Niezastąpione do wszelakich dań typu curry, jako swoista łyżka i “wylizywacz” resztek sosu :-)
Składniki na ok. 8 chlebków:
- 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
- 3/4 szklanki ciepłej wody
- 2 łyżki oleju
- łyżeczka soli
Wykonanie:
Wszystkie składniki łączymy ze sobą iw wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Odstawiamy na chwilę. Następnie dzielimy na równe części i każdą z nich rozwałkowujemy na cienki placek.
Rozgrzewamy mocno patelnię i smażymy placki z każdej strony po kilka minut – aż nieco napuchną i przypieczą się.
Następnie łapiemy placki w szczypce i podgrzewamy placki na żywym płomieniu, wówczas zrobią się bardziej napuszone.
Można podawać same lub polane odrobiną masła.
Uwielbiam tego rodzaju chlebki i jak je zobaczyłam, to od razu zrobiłam się głodna :P Wyglądają przepysznie :)
Uwielbiam takie pieczywo, moje ulubione to naan w wersji czosnkowej, ale te tez muszę wypróbować:)
Lubię takie chlebki czy chrupkie pieczywko – chętnie spróbowałabym Twoich “chapati” :)
chrupiące są czy raczej miękkie?
raczej miękkie z chrupiącą skórką :-)
Super! :) Będą idealne do jesiennych rozgrzewających gulaszy :)
Fajne:)) takie chrupiące:))
pycha
Już wyobrażam sobie, jak dobrze muszą smakować…..mniam :)
wyglądają idealnie: cienkie, chrupiące i przypieczone..
mogę wpaść po kilka? :D
jasne! :-)
Prosto się robi, więc spróbuję w domu:)
Lubię ,wypróbuję.