Pasta z kurczaka

Od czasu do czasu gotuję wielki gar drobiowego bulionu, który następnie rozlewam do słoików i mrożę. Mam później gotową bazę do zup, sosów czy gulaszy. Z rosołowego mięsa i warzyw robię albo sałatkę albo pierogi, ale ostatnio nie miałam ani czasu ani siły na dłuższe spędzanie czasu w kuchni, więc żeby się nie zmarnowało, przygotowałam ekspresową pastę do kanapek. Jak się okazało bardzo dobrą i pożywną, więc z pewnością do tego przepisu jeszcze wrócę. Przygotujcie i Wy.

pasta z kurczaka

Składniki na miskę pasty:

  • 4 udka z kurczaka
  • 1 większa marchewka
  • 2 pietruszki
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy (sarepskiej albo Dijon)
  • 2 łyżeczki majonezu
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Kurczaka oczyszczamy, warzywa obieramy, zalewamy zimną wodą, zagotowujemy, a następnie skręcamy ogień do minimum i gotujemy tak ok. 1-15, h. Ja dodatkowo dodaję do bulionu kawałek selera, cebulę oraz ziele angielskie i liść laurowy.

Gotowy bulion zużywamy lub mrozimy, a mięso i warzywa wyciągamy i studzimy. Ostudzone mięso oddzielamy od kości i wrzucamy do wysokiej miski. Dorzucamy warzywa, musztardę, majonez, pieprz i sól. Całość miksujemy na niezbyt gładką pastę (albo tak jak lubicie).

Podajemy z posiekaną pietruszką.

12 thoughts

  1. Ja też gotuję bulion i mrożę. Mój Piotrek nie umie żyć bez rosołku, więc mam w razie czego praktycznie gotowy :) A przepis genialny, bardzo chętnie wykorzystam. To będzie miła alternatywa dla tradycyjnej kanapki z szyneczką.

  2. moja mama często robi podobne, ale zmienia smak, bazując co rusz na innym mięsie ;)
    Świetna propozycja na kanapki, zamiast nudnej wędliny.. do tego rzodkiewka, pomidor.. mniam! :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *