Gdy bardzo chce mi się czegoś słodkiego, ale niekoniecznie batonika ze sklepu, a czegoś domowego, pachnącego na cały dom, robię crumble. A po polsku, owoce pod kruszonką. Dużo owoców pod duuużą ilością złocistej kruszonki. Najlepiej sprawdzają się tutaj jabłka, klasycznie. Można dać też gruszki czy śliwki. Deser wręcz banalny, ale jest w nim coś sentymentalnego. Często robię też jego zdrowszą wersję, z mąką pełnoziarnistą, płatkami owsianymi i orzechami. Ale dziś klasycznie, bez udziwnień. Polecam gorąco.
Składniki na dwie porcje:
- 2 duże jabłka
- 1 łyżka masła
- łyżka cukru
- ewentualnie: szczypta cynamonu, rodzynki
Składniki na kruszonkę:
- 100 g mąki (ok. ¾ szklanki)
- 50 g masła
- pól szklanki cukru pudru
- łyżeczka cukru waniliowego
Wykonanie:
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Małą foremkę żaroodporną nasmaruj masłem.
Jabłka obierz ze skórki, wydrąż środki i pokrój w niezbyt cienkie plasterki. Żeby było szybciej, możesz jabłka parę minut poddusić w garnku, ale pominąć ten etap. Wymieszaj jabłka z ewentualnymi dodatkami cukrem. Ułóż w foremce.
Połącz mąkę z masłem i cukrami przy pomocy widelca lub dłoni. Ciasto ma mieć konsystencję lekko zbitego piasku. Posyp nim jabłka, włóż do pieca i piecz ok. 30-40 minut.
Podawaj jeszcze gorące, ewentualnie z lodami lub bitą śmietaną.
Desery na ciepło….najlepsze :)
Idealny pomysł na słodyczowy głód :) I cudne zdjęcie – od patrzenia aż mnie naszło na takie cudo ;)
Deser idealny ,zdecydowanie lepszy niż placki ,ale czasem kuszą.
Szybkie i smaczne
Pycha! Jeden z moich ulubionych deserów – jak już jem :D
Crumble to też mój faworyt: proste, szybkie i smaczne:)) Śliczne:))
Pyszności!
Proste przepisy są najlepsze:)