Crumble – owoce pod kruszonką

Gdy bardzo chce mi się czegoś słodkiego, ale niekoniecznie batonika ze sklepu, a czegoś domowego, pachnącego na cały dom, robię crumble. A po polsku, owoce pod kruszonką. Dużo owoców pod duuużą ilością złocistej kruszonki. Najlepiej sprawdzają się tutaj jabłka, klasycznie. Można dać też gruszki czy śliwki. Deser wręcz banalny, ale jest w nim coś sentymentalnego. Często robię też jego zdrowszą wersję, z mąką pełnoziarnistą, płatkami owsianymi i orzechami. Ale dziś klasycznie, bez udziwnień. Polecam gorąco.

Crumble

Składniki na dwie porcje:

  • 2 duże jabłka
  • 1 łyżka masła
  • łyżka cukru
  • ewentualnie: szczypta cynamonu, rodzynki

Składniki na kruszonkę:

  • 100 g mąki (ok. ¾ szklanki)
  • 50 g masła
  • pól szklanki cukru pudru
  • łyżeczka cukru waniliowego

Wykonanie:

Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Małą foremkę żaroodporną nasmaruj masłem.

Jabłka obierz ze skórki, wydrąż środki i pokrój w niezbyt cienkie plasterki. Żeby było szybciej, możesz jabłka parę minut poddusić w garnku, ale pominąć ten etap. Wymieszaj jabłka z ewentualnymi dodatkami  cukrem. Ułóż w foremce.

Połącz mąkę z masłem i cukrami przy pomocy widelca lub dłoni. Ciasto ma mieć konsystencję lekko zbitego piasku. Posyp nim jabłka, włóż do pieca i piecz ok. 30-40 minut.

Podawaj jeszcze gorące, ewentualnie z lodami lub bitą śmietaną.

8 thoughts

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *