Klasyczna, uniwersalna surówka, którą można podać niemal do wszystkiego ;-) Po letnim szaleństwie, pomidorach, cukinii, bakłażanach, miło dla odmiany sięgnąć po coś prostego i dostępnego cały rok. Wywodząca się z Niderlandów dosłownie znaczy surówkę z kapusty, bo to właśnie jest jej główny składnik. Bardzo prosta, wydawałoby się wręcz, że banalna, ale jak zwykle, diabeł tkwi w szczegółach, czyli w doprawieniu. Warto zapamiętać składniki sosu, by stworzyć coś naprawdę smacznego :-)
Składniki na miskę surówki:
- 500 g kapusty białej
- 1 spora marchewka
- 1 szalotka
- 4 łyżki śmietany 18%
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżeczka musztardy
- 2 łyżki octu winnego lub jabłkowego
- szczypta cukru
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Kapustę bardzo drobno poszatkować, posolić i odstawić na parę minut. Co jakiś czas dociskać, aby puściła wodę i zmiękła.
W tym czasie obrać marchewkę i zetrzeć na tarce na grubym oczku. Cebulę też obrać i drobno pokroić. Dodać do kapusty.
W misce wymieszać wszystkie składniki sosu, dodać do warzyw i porządnie wymieszać.
Odstawić do lodówki do przegryzienia i podawać.
Klasyczna, pyszna i pasuje do wszystkiego :) Zajadam ją czasem do drugiego dania, czasem do kanapki, do hamburgera :) Pozdrawiam
Klasyka, najsmaczniejsza!
Dzięki za przypomnienie dawno nie jadłam, a jest pyszna :)
Smaczna sałatka i zdrowa! :)
Wspaniały dodatek do obiadu. Jedna z lepszych surówek, która pasuje do niemal wszystkiego.
Bardzo ją lubię :)
Pyszna :))
Najlepsza surówka na jesień:)
Uwielbiam:)
Prosto i smacznie :)
klasyka, która smakuje każdemu i pasuje do wszystkiego. Bardzo lubię!
Bardzo ją lubię, jest naprawdę pyszna!!! A najlepsza z młodej kapusty ;) Choć polecam też z czerwonej, równie często robię i jest bardzo smaczna! Ale masz rację, najważniejszy jest sos ;) Pozdrawiam!