Surówka colesław

Klasyczna, uniwersalna surówka, którą można podać niemal do wszystkiego ;-) Po letnim szaleństwie, pomidorach, cukinii, bakłażanach, miło dla odmiany sięgnąć po coś prostego i dostępnego cały rok. Wywodząca się z Niderlandów dosłownie znaczy surówkę z kapusty, bo to właśnie jest jej główny składnik. Bardzo prosta, wydawałoby się wręcz, że banalna, ale jak zwykle, diabeł tkwi w szczegółach, czyli w doprawieniu. Warto zapamiętać składniki sosu, by stworzyć coś naprawdę smacznego :-)

colesław

Składniki na miskę surówki:

  • 500 g kapusty białej
  • 1 spora marchewka
  • 1 szalotka
  • 4 łyżki śmietany 18%
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 2 łyżki octu winnego lub jabłkowego
  • szczypta cukru
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Kapustę bardzo drobno poszatkować, posolić i odstawić na parę minut. Co jakiś czas dociskać, aby puściła wodę i zmiękła.

W tym czasie obrać marchewkę i zetrzeć na tarce na grubym oczku. Cebulę też obrać i drobno pokroić. Dodać do kapusty.

W misce wymieszać wszystkie składniki sosu, dodać do warzyw i porządnie wymieszać.

Odstawić do lodówki do przegryzienia i podawać.

Reklamy

12 thoughts

  1. Bardzo ją lubię, jest naprawdę pyszna!!! A najlepsza z młodej kapusty ;) Choć polecam też z czerwonej, równie często robię i jest bardzo smaczna! Ale masz rację, najważniejszy jest sos ;) Pozdrawiam!

Dodaj komentarz