Placki z cukinii i marchewki

Pyszne, lekkie i zdrowe placuszki. Alternatywa dla klasycznych placków ziemniaczanych. Ja najbardziej lubię je jeść po prostu z jogurtem naturalnym, ale możecie też przygotować sos czosnkowy lub koperkowy. Jak lubicie. Wypróbujcie koniecznie :-)

placuszki z cukinii i marchewki

Składniki na ok. 10 placuszków:

  • 1 średnia cukinia
  • 1 duża marchewka
  • pół czerwonej cebuli
  • 1 spory ząbek czosnku
  • 4 łyżki kaszy mannej
  • 1 jajko
  • sól i pieprz do smaku
  • 3 łyżki oleju roślinnego

Wykonanie:

Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach i odcedzić z nadmiaru wody. Marchewkę również zetrzeć na tych samych oczkach. Czosnek i cebulę drobno posiekać, dodać do całości. Dorzucić kasze i jajko. Doprawić solą i pieprzem. Masę dobrze wymieszać.

Na patelni rozgrzać olej i łyżka nakładać placuszki. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Gotowe.

5 thoughts

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *