Pyszne, lekkie i zdrowe placuszki. Alternatywa dla klasycznych placków ziemniaczanych. Ja najbardziej lubię je jeść po prostu z jogurtem naturalnym, ale możecie też przygotować sos czosnkowy lub koperkowy. Jak lubicie. Wypróbujcie koniecznie :-)
Składniki na ok. 10 placuszków:
- 1 średnia cukinia
- 1 duża marchewka
- pół czerwonej cebuli
- 1 spory ząbek czosnku
- 4 łyżki kaszy mannej
- 1 jajko
- sól i pieprz do smaku
- 3 łyżki oleju roślinnego
Wykonanie:
Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach i odcedzić z nadmiaru wody. Marchewkę również zetrzeć na tych samych oczkach. Czosnek i cebulę drobno posiekać, dodać do całości. Dorzucić kasze i jajko. Doprawić solą i pieprzem. Masę dobrze wymieszać.
Na patelni rozgrzać olej i łyżka nakładać placuszki. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Gotowe.
Pyszne placuszki. :)
uwielbiam – najbardziej z jogurtem greckim :) Pycha.
Pyszne .
Uwielbiam placki z cukinii. znikają zawsze w oka mgnieniu :)
Bardzo lubię warzywne placki, pyszny miałaś obiad :)