Smażony makaron z wołowiną i warzywami

Dania typu stir fry to niesamowicie łatwe, ekstremalnie szybkie i po prostu pyszne potrawy rodem z Azji. Najważniejsze to uprzednie przygotowanie wszystkich składników tak, aby już tylko rozgrzać porządnie patelnię lub woka i krótko podsmażać. Dzięki tej metodzie wszystkie składniki są jeszcze jędrne, chrupiące, nieprzegotowane i pełne witamin. Dzięki tej potrawie możecie też świetnie wyczyścić lodówkę ;-) Na pewno będzie smacznie!

smażony makaron z wołowiną

Inspiracja: http://www.grzegorzlapanowski.pl/przepisy/salatka-z-makaronu-ryzowego-z-wolowina-stir-fry-12/

Składniki na 4 porcje:

  • 200 g makaronu gryczanego soba
  • 200 rostbefu
  • kawałek świeżego imbiru
  • 1 lub 2 papryczki chilli
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 1 czerwona papryka
  • 1 duża marchewka
  • garść groszku cukrowego
  • 1 cebula szalotka
  • 2 limonki
  • sos sojowy do smaku
  • świeża kolendra i/lub szczypiorek
  • prażony sezam (czarny lub biały) lub garść orzeszków arachidowych
  • olej do smażenia

Wykonanie:

Zaczynamy od zamarynowania mięsa. Rostbef kroimy w bardzo cieniutkie plasterki, polewamy 1 łyżka sosu sojowego. Imbir kroimy w zapałkę, czosnek i chilli drobno siekamy. Dodajemy do mięsa, mieszamy i odstawiamy.

W tym czasie makaron przelewamy wrzątkiem tylko żeby nieco zmiękł.

Paprykę pozbawiamy gniazda nasiennego i kroimy w cienkie słupki. Tak samo kroimy marchewkę. Cebulę kroimy w piórka.

Na rozgrzanej patelni prażymy sezam lub orzeszki. Przesypujemy do miseczki

Na uprzednio rozgrzanej patelni wylewamy 2-3 łyżki oleju i smażymy bardzo krótko mięso, dosłownie kilkanaście sekund. Przekładamy do miseczki. Ponownie wlewamy trochę oleju i smażymy kolejno cebulę, marchewkę, paprykę i na końcu groszek. Dodajemy partiami makaron i smażymy cały czas mieszając. Na końcu dodajemy mięso i doprawiamy sosem sojowym do smaku. Cały czas mieszamy. Zdejmujemy z ognia i doprawiamy sokiem z limonki. Przekłamany na talerze. Dekorujemy szczypiorkiem i świeżą kolendrą. Całość posypujemy sezamem lub orzeszkami i od razu jemy :-)

4 thoughts

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *