Obłędne letnie śniadanie! W weekend gdy mam trochę więcej czasu niż zwykle, lubię przygotowywać coś bardziej pracochłonnego, ale oczywiście nie do przesady ;-) Teraz gdy mamy pełnię sezonu na kurki, warto przygotować z nich pyszny sos, nawet dzień wcześniej. Później już tylko zapiec w nim jajka i cieszyć się smakiem. Koniecznie do zrobienia :-)
Składniki na dwie porcje:
- 250 g kurek
- 2 dojrzałe, soczyste pomidory (najlepiej malinowe)
- 1 mała cebulka
- 1 łyżka masła klarowanego
- 4 jajka
- sól i pieprz do smaku
- szczypiorek
Wykonanie:
Pomidory sparzyć wrzątkiem i zdjąć z nich skórkę. Niedbale pokroić.
Kurki porządnie umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, odrobinę posiekać.
Cebulkę posiekać w drobną kosteczkę.
Na patelni rozgrzać masło, dodać cebulkę i chwilę podsmażyć. Następnie dodac kurki i smażyć jakieś 10 minut. Dodać pomidory, sól i pieprz. Ponownie dusić jakieś 5 minut.
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni, grzanie górną grzałką.
Małe kokilki wysmarować masłem i do każdej nakładać po porcji sosu. Następnie do każdej wbijać jedno jajko i lekko posypać solą i pieprzem. Włożyć do piekarnika na jakieś 10 minut – białko ma się ściąć a żółtko pozostać płynne.
Gotowe posypać szczypiorkiem i podawać ze świeżym pieczywem.
Zjadłbym z chęcią! :D
Mniam, takie cudeńko. Szkoda, że nie mam co liczyć na kurki tu na wyspie :/ Myślisz, że można by je zastąpić czymś innym?
Pewnie pieczarki dadzą radę, ale co kurki to kurki… ;-)
To prawda. Oj, zjadłabym kurek :)
świetne śniadanko,dla mnie jak znalazł :)
Świetny pomysł na udany początek dnia, bo z takim śniadaniem właśnie taki będzie :) Pozdrawiam
Idealne na leniwe, niedzielne śniadanie :)
Śniadanko idealne, kurki uwielbiam :)
Koniecznie do wypróbowania! wygląda znakomicie :-)
Przepyszne danie:)
Chyba muszę się zmobilizować i zacząć kombinować ze śniadaniami, bo można takie pyszności wyczarować! ;)