Zapiekane jajka z sosem kurkowym

Obłędne letnie śniadanie! W weekend gdy mam trochę więcej czasu niż zwykle, lubię przygotowywać coś bardziej pracochłonnego, ale oczywiście nie do przesady ;-) Teraz gdy mamy pełnię sezonu na kurki, warto przygotować z nich pyszny sos, nawet dzień wcześniej. Później już tylko zapiec w nim jajka i cieszyć się smakiem. Koniecznie do zrobienia :-)

Składniki na dwie porcje:

  • 250 g kurek
  • 2 dojrzałe, soczyste pomidory (najlepiej malinowe)
  • 1 mała cebulka
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 4 jajka
  • sól i pieprz do smaku
  • szczypiorek

Jajka w sosie kurkowym

Wykonanie:

Pomidory sparzyć wrzątkiem i zdjąć z nich skórkę. Niedbale pokroić.

Kurki porządnie umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, odrobinę posiekać.

Cebulkę posiekać w drobną kosteczkę.

Na patelni rozgrzać masło, dodać cebulkę i chwilę podsmażyć. Następnie dodac kurki i smażyć jakieś 10 minut. Dodać pomidory, sól i pieprz. Ponownie dusić jakieś 5 minut.

Piekarnik rozgrzać do 200 stopni, grzanie górną grzałką.

Małe kokilki wysmarować masłem i do każdej nakładać po porcji sosu. Następnie do każdej wbijać jedno jajko i lekko posypać solą i pieprzem. Włożyć do piekarnika na jakieś 10 minut – białko ma się ściąć a żółtko pozostać płynne.

Gotowe posypać szczypiorkiem i podawać ze świeżym pieczywem.

11 thoughts

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *