Szarlotka na kruchym cieście z malinami

Uwielbiam ciasta z jabłkami. Można je piec przez cały rok i zawsze są pyszne. Taka na kruchym cieście to już zupełny klasyk. Chrupiące, dobrze wypieczone ciasto, rozpływające się w ustach jabłka i kwaskowate maliny. W prostocie siła! Wypróbujcie koniecznie :-)

Składniki na blaszkę o wymiarach 20×25  cm:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki żytniej pełnoziarnistej
  • 100 g zimnego masła
  • 1 żółtko
  • 4-5 łyżek cukru pudru
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego (lub śmietany)
  • 4-5 jabłek (najlepiej papierówki, szara reneta)
  • 2 garści malin

Szarlotka na kruchym cieście z malinami

Wykonanie:

Zaczynamy od ciasta. Mąki łączymy z pokrojonym masłem, cukrem pudrem, żółtkiem oraz jogurtem. Szybko zagniatamy ciasto w kulkę, owijamy folią i wkładamy do lodówki na przynajmniej 1 godzinę.

W tym czasie przygotujemy nadzienie. Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w ósemki. Podsmażamy je kilka minut na patelni aż zmiękną, ale nie rozpadną się na papkę. Spróbuj i ewentualnie dodaj odrobinę cukru.

Piekarnik rozgrzej do 200 stopni. Blachę wyłóż papierem do pieczenia.

Schłodzone ciasto podziel na dwie równe części i każdą z nich rozwałkuj na kształt blaszki. Boki poodcinaj nożem. Jedną część przenieś na blaszkę. Ponakłuwaj widelcem i wsadź do pieca na ok. 15 minut.

następnie na podpieczony spód wyłóż jabłka, posyp je malinami i przykryj drugą częścią ciasta. Tę też lekko ponakłuwaj widelcem i wsadź do piekarnika na jakieś 20-25 minut.

Wyjmij, ostudź i posyp cukrem pudrem. Gotowe!

8 thoughts

  1. Kocham szarlotki, mogłabym je jeść non stop. A na blogu nie mam praktycznie żadnej, bo nigdy nie zdążę zdjęć zrobić, bo wszyscy w domu najbardziej lubimy jeszcze ciepłą :) Ta wygląda świetnie i pewnie tak właśnie smakuje. Nigdy jeszcze nie dawałam mąki żytniej do ciasta na szarlotkę, ciekawa jestem smaku, muszę spróbować :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *