Tarta rustykalna z jabłkami

Lubię proste wypieki. Pewnie, że czasem mam ochotę na ciasto z kremem i polewą, ale najczęściej sięgam po ciasta proste – drożdżowe z kruszonką, kruche z owocami czy ucierane w masłem. Tę tartę zrobiłam na zasadzie “czegoś szybkiego na już”. No to już – mąka, masło, trochę cukru. Kilka jabłek i resztka malin. Gałka śmietankowych lodów i po tarcie zostało tylko wspomnienie. Użycie mąki żytniej dodaje tarcie orzechowego posmaku, który genialnie łączy się z jabłkami, dlatego nie rezygnujcie z jej dodatku!

tarta rustykalna

Składniki na 1 małą tartę:

Składniki na ciasto:

  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki mąki żytniej pełnoziarnistej
  • 100 g masła
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego

Składniki na nadzienie:

  • kilka dowolnych jabłek
  • garść malin
  • 1 łyżka cukru pudru

Wykonanie:

Wszystkie składniki na ciasto szybko ze sobą zagniatamy, robimy kulkę i wkładamy ją na min. 30 minut do lodówki.

W tym czasie obieramy jabłka, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy na małe cząstki. W zależności od tego jakich jabłek użyjecie – albo będą od razu gotowe na wyłożenie na ciasto (szara reneta, papierówka) albo będą potrzebowały lekkiego podduszenia na patelni. Dodajemy cukier, wymieszamy.

Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni.

Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na kształt koła na papierze do pieczenia, na blasze (ważne, żeby robić to na blasze!). Na środku układamy jabłka i posypujemy malinami. Boki ciasta zakładamy na środek, w taki jednak sposób, aby środek został odsłonięty (tak jak na zdjęciu).

Wkładamy do nagrzanego piekarnika na ok. 25 minut. Gotowe!

14 thoughts

  1. Ja to zdecydowanie wolę takie ciasta niż torty z kremem. Tarta wygląda bardzo zachęcająco :)

  2. Wygląda bardzo apetycznie. A ja raz taką zrobiłam i jakimś cudem mi nie wyszła hehe. Tak się zraziłam, że drugi raz już nie próbowałam. Może czas podjąć wyzwanie ;P

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *