Uwielbiam drożdżówki, czy to z serem, budyniem, dżemem czy innymi dodatkami. Takie letnie, ze świeżymi owocami to u mnie pozycja obowiązkowa. Najlepiej wyglądające jak najbardziej rustykalnie, uformowane “byle jak”, takie smakują najlepiej ;-) Wy oczywiście możecie je dowolnie uformować, na pewno będą piękniejsze :-) Ale przecież to smak liczy się najbardziej, a ten jest… obłędny, po prostu!
Składniki na 4 duże drożdżówki:
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka świeżych drożdży
- 3 łyżki cukru
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 jajko
- szczypta soli
- 3 łyżki masła
Dodatkowo:
- 100 g sera twarogowego
- 2 łyżki cukru
- spora garść malin
Wykonanie:
Jogurt lekko podgrzej na minimalnym ogniu, cały czas mieszając. Rozpuść w nim drożdże razem z cukrem. Porządnie wymieszaj i odstaw na kilka minut do rozpoczęcia pracy przez drożdże.
W tym czasie mąkę wymieszaj z solą i jajkiem. Masło rozpuść w małym garnuszku i ostudź. Do mąki dodaj masę drożdżową, wymieszaj i zagnieć gładkie, elastyczne ciasto. na samym końcu dodaj przestudzony tłuszcz i ponownie wyrób. Zakryj czystą ściereczką i pozostaw na ok. 1 godzinę do podrośnięcia.
W tym czasie twaróg wymieszaj z cukrem. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem.
Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć i podziel na 4 w miarę równe części. Każdą uformuj w kulkę, a następnie rozpłaszcz. Posmaruj porcją twarożku i posyp malinami. Zwiń w rulon i lekko zgnieć. Zwiń boki i uformuj na kształt koła. Możesz oczywiście uformować dowolne drożdżówki. Możesz np. tylko wyłożyć składniki na wierzch, bez zawijania; możesz stworzyć coś na kształt pieroga lub zrobić ślimaczki.
Uformowane drożdżówki ponownie przykryj ściereczką i pozostaw na jeszcze ok. 30 minut do podrośnięcia.
Następnie włóż do pieca i piecz ok. 20 minut. Gotowe!
drożdżówki są zawsze dobrym planem :)
i zimne mleko do tego ! pychaa
Pięknie i apetycznie się prezentują :)
Aż mi ślinka cieknie:)
ALe pyszne te drożdzówki widać;)
Uwielbiam takie drożdżówki. :)
rustykalne drożdżówki mają swój niepowtarzalny urok, aż chce się oderwać jedną i zajadać z mlekiem;)
Drożdżówki ,o tak.
Olu, nominowałam Cię do Liebster Blog Award. Mam nadzieję, że zechcesz się przyłączyc do zabawy. Szczegóły tu: http://brunetkawkuchni.com/2015/07/20/liebster-blog-award/
Uwielbiam takie drożdżówki, z serem to moje ulubione jeszcze maliny do tego mniam
Drożdżówki wyglądają przepysznie! Z serem i malinami jadłabym z wielką chęcią :)
U mnie również drożdżówki, Twoja wersja bardzo smakowita, zapachniało, aż u mnie :)
Pyszności, uwielbiam takie bułeczki, a te z malinami smakują obłędnie :)
Wyglądają nie tylko apetycznie ale i tak cudnie:)) Podbiły moje serce<3
Wyglądają maksymalnie apetycznie :)