Drożdżówki z serem i malinami

Uwielbiam drożdżówki, czy to z serem, budyniem, dżemem czy innymi dodatkami. Takie letnie, ze świeżymi owocami to u mnie pozycja obowiązkowa. Najlepiej wyglądające jak najbardziej rustykalnie, uformowane “byle jak”, takie smakują najlepiej ;-) Wy oczywiście możecie je dowolnie uformować, na pewno będą piękniejsze :-) Ale przecież to smak liczy się najbardziej, a ten jest… obłędny, po prostu!

drożdżówki z malinami

Składniki na 4 duże drożdżówki:

  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka świeżych drożdży
  • 3 łyżki cukru
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 3 łyżki masła

Dodatkowo:

  • 100 g sera twarogowego
  • 2 łyżki cukru
  • spora garść malin

Wykonanie:

Jogurt lekko podgrzej na minimalnym ogniu, cały czas mieszając. Rozpuść w nim drożdże razem z cukrem. Porządnie wymieszaj i odstaw na kilka minut do rozpoczęcia pracy przez drożdże.

W tym czasie mąkę wymieszaj z solą i jajkiem. Masło rozpuść w małym garnuszku i ostudź. Do mąki dodaj masę drożdżową, wymieszaj i zagnieć gładkie, elastyczne ciasto. na samym końcu dodaj przestudzony tłuszcz i ponownie wyrób. Zakryj czystą ściereczką i pozostaw na ok. 1 godzinę do podrośnięcia.

W tym czasie twaróg wymieszaj z cukrem. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem.

Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć i podziel na 4 w miarę równe części. Każdą uformuj w kulkę, a następnie rozpłaszcz. Posmaruj porcją twarożku i posyp malinami. Zwiń w rulon i  lekko zgnieć. Zwiń boki i uformuj na kształt koła. Możesz oczywiście uformować dowolne drożdżówki. Możesz np. tylko wyłożyć składniki na wierzch, bez zawijania; możesz stworzyć coś na kształt pieroga lub zrobić ślimaczki.

Uformowane drożdżówki ponownie przykryj ściereczką i pozostaw na jeszcze ok. 30 minut do podrośnięcia.

Następnie włóż do pieca i piecz ok. 20 minut. Gotowe!

15 thoughts

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *