Grillowana kukurydza

Nie mogę się oprzeć, gdy na wakacjach, w nadmorskiej miejscowości widzę budkę (ha, pierwsze foodtrucki!) z gotowaną kukurydzą. Pachnąca, gorąca, idealnie osolona. Parząca język i podniebienie :-) Obłędna! W domu, taka z wody, niestety nigdy tak nie smakuje, więc lepiej ją wrzuć na grilla, patelnię grillową lub po prostu na zwykłą patelnię i opiec. Z masłem, sporą ilością ostrej papryczki i sokiem z cytryny. Pyszna. Jako dodatek do obiadu bądź samodzielna przekąska. Polecam bardzo :-)

pieczona kukurydza

Składniki na dwie porcje:

  • 2 świeże kukurydze cukrowe
  • 4 łyżki masła
  • sok z jednej cytryny
  • 1 lub 2 papryczki chilli
  • szczypta soli morskiej
  • garść zielonej kolendry lub natki pietruszki – opcjonalnie

Wykonanie:

Kukurydze obrać z liści. Zagotować wodę, posolić i gotować kukurydze ok. 15 minut.

Następnie rozgrzać grilla/patelnię grillową/zwykłą patelnię. Wrzucić podgotowane kukurydze i obracając opiekać przez kilka minut – aż się ładnie zrumienią.

Zdjąć z ognia i połączyć z masłem, oprószyć solą, posypać posiekaną papryczką i polać sokiem z cytryny. Opcjonalnie posypać posiekanymi ziołami.

Podawać od razu.

11 thoughts

  1. Mniam, mniam. Uwielbiam kukurydzę i cieszę się, że zaczyna się na nią sezon :) Wygląda fantastycznie.

  2. O to jest to! od dawna nastawiam się na zrobienie grillowanej kukurydzy :) Twoja wygląda tak pysznie, że się teraz napaliłam i może jeszcze w tym tygodniu, jeżeli pogoda dopisze to uda mi się zrobić :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *