Grillowana kukurydza

Nie mogę się oprzeć, gdy na wakacjach, w nadmorskiej miejscowości widzę budkę (ha, pierwsze foodtrucki!) z gotowaną kukurydzą. Pachnąca, gorąca, idealnie osolona. Parząca język i podniebienie :-) Obłędna! W domu, taka z wody, niestety nigdy tak nie smakuje, więc lepiej ją wrzuć na grilla, patelnię grillową lub po prostu na zwykłą patelnię i opiec. Z masłem, sporą ilością ostrej papryczki i sokiem z cytryny. Pyszna. Jako dodatek do obiadu bądź samodzielna przekąska. Polecam bardzo :-)

pieczona kukurydza

Składniki na dwie porcje:

  • 2 świeże kukurydze cukrowe
  • 4 łyżki masła
  • sok z jednej cytryny
  • 1 lub 2 papryczki chilli
  • szczypta soli morskiej
  • garść zielonej kolendry lub natki pietruszki – opcjonalnie

Wykonanie:

Kukurydze obrać z liści. Zagotować wodę, posolić i gotować kukurydze ok. 15 minut.

Następnie rozgrzać grilla/patelnię grillową/zwykłą patelnię. Wrzucić podgotowane kukurydze i obracając opiekać przez kilka minut – aż się ładnie zrumienią.

Zdjąć z ognia i połączyć z masłem, oprószyć solą, posypać posiekaną papryczką i polać sokiem z cytryny. Opcjonalnie posypać posiekanymi ziołami.

Podawać od razu.

Reklamy

11 thoughts

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s