Cytrynowe ciasto drożdżowe z malinami

Uwielbiam ciasta drożdżowe i piekę je cały rok. W zimie uwielbiam ciepło wydobywające się z piekarnika i ten powalający zapach. W lecie natomiast nie mogę się powstrzymać, żeby nie wykorzystać owoców w jakimś pysznym i lekkim cieście. Łatwym, puszystym, rozpływającym się w ustach – takim jak to :-) Jeżeli lubicie drożdżowe ciasta to wiecie o czym mówię :-) Z pysznymi, kwaskowatymi malinami i odświeżającą cytryną. I mnóstwem słodkiej kruszonki rzecz jasna! :-)

ciasto drożdżowe z malinami

Składniki na małą keksówkę:

  • 3 niepełne szklanki mąki
  • 1 łyżka świeżych drożdży
  • 1/4 szklanki letniego mleka
  • 5 łyżek cukru
  • 2 spore jajka
  • szczypta soli
  • 1/4 szklanki kefiru
  • sok z jednej dużej cytryny
  • skórka z jednej dużej cytryny
  • 50 g masła

Dodatkowo:

  • spora garść malin
  • 100 g mąki
  • 50 g masła
  • 50 g cukru pudru

Wykonanie:

W letnim mleku rozpuść drożdże, dodaj cukier, wymieszaj i dostaw na chwilę do rozpoczęcia pracy przez drożdże. Masło rozpuść w małym garnuszku i wystudź.

W tym czasie mąkę przesiej do większej miski, wbij dwa jajka, wsyp szczyptę soli, dodaj kefir, sok i skórkę z cytryny i na końcu drożdżowy zaczyn. Wyrób gładkie i elastyczne ciasto (może się kleić do rąk, ale nie podsypuj mąką). Na samym końcu dodaj rozpuszczone i ostudzone masło. Ponownie wyrób. Zakryj czystą ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.

Podczas rośnięcia przygotuj kruszonkę – mąkę połącz z masłem i cukrem, najlepiej rękami lub widelcem.

Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Foremkę wyłóż papierem do pieczenia lub posmaruj masłem i posyp odrobiną mąki.

Wyrośnięte ciasto ponownie krótko wyrób i przenieś do przygotowanej formy. Następnie posyp ciasto malinami lekko je dociskając i całość wyłóż kruszonką. Znowu zakryj ściereczką i daj ciastu wyrosnąć przez ok pół godziny.

Następnie włóż do pieca na ok. 40 minut. Gotowe!

Reklamy

16 thoughts

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s