Uwielbiam faszerowane warzywa, ale ten przepis to prawdziwe mistrzostwo :-) Wspaniałe, aromatyczne wnętrze. Pełne smaku i rzecz jasna zdrowia! Lekko pikantne, z całą masą obłędnych przypraw. Lekkie i zarazem sycące. Musicie, po prostu musicie wypróbować!
Inspiracja: http://www.kwestiasmaku.com/przepis/baklazany-faszerowane-soczewica-i-tahini
Składniki na dwie porcje:
- 2 bakłażany lub tak jak u mnie bakłażan i okrągła cukinia
- pół szklanki zielonej soczewicy
- pół cebuli
- garść kolendry
- 2 łyżki tahini
- sok z limonki
- kilka łyżek oliwy
- sól i pieprz
- 1 łyżeczka kuminu
- 1 łyżeczka ziaren kolendry
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- pół łyżeczki cynamonu
- 2 ziarenka kardamonu
Do podania: liście kolendry, ziarenka granatu, jogurt grecki, sok z limonki
Wykonanie:
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni.
Soczewicę zalać wodą i moczyć ok 15 minut, a następnie gotować pod przykryciem ok. 20 minut.
Bakłażany umyć, przekroić wzdłuż na pół, naciąć środki w kratkę nie przebijając skórek. Patelnię porządnie rozgrzać i ułożyć bakłażany skórką w dół. Chwilkę podpiec. Następnie środki polać odrobiną oliwy, osolić i włożyć do pieca na ok. 15 minut.
W tym czasie cebulkę drobno posiekać, rozgrzać na patelni drobinę oliwy i podsmażyć. Następnie z upieczonych bakłażanów wyjąc łyżeczką miąższ i dodać do cebulki. Podsmażać kilka minut dodając wszystkie przyprawy oraz tahini. Zdjąć z ognia. Dodać ugotowaną soczewicę, sok z limonki oraz posiekaną z grubsza kolendrę. Wymieszać.
Napełnić farszem skórki bakłażanów i wkładać do pieca na ok. 15 minut.
Podawać z jogurtem, kolendrą, sokiem z limonki i granatem.
Wyglądają bardzo apetycznie!
Bakłażany to ja zawsze i wszędzie zjem. Na śniadanie, obiad i kolację Twoje wersja jest pyszna
Całkiem niedawno odkryłam ze soczewica jest smaczna. Wyglada zachęcająco .
Rewelacyjne :)) Zdjęcia świetne również :))
Nadziewane bakłażany i cukinie robiłam już kilka razy, ale na takie nadzienie jeszcze nie wpadłam
Uwielbiam faszerowane warzywka, z takim farszem jeszcze nie podawałam, świetny pomysł:)
Spróbowałabym natychmiast, gdyby nie to, że trzeba je upiec. Na razie zdecydowanie za gorąco, ale niedługo ma się ochłodzić :)
Lekkie, pyszne i oprzeć się na pewno nikt nie mógł:)
Wygląda niesamowicie apetycznie:)) Bardzo lubię takie dania:))
Bardzo pomysłowy farsz :)
Ja też uwielbiam pieczone warzywa ,ale pyszne.
Super! smaczne i zdrowe :)
wygladaja przepysznie, lubie takie polaczenie smakow
Nie wpadłabym na taki farsz do bakłażana;)