Sos chimichurri – argentyński pikantny sos ziołowy

Sos chimichurri, oryginalnie pochodzący z Argentyny, czyli najlepsza salsa jaką możecie sobie wyobrazić! Pasuje zarówno do wszelakich pieczonych czy smażonych mięs czy ryb, ale dla mnie genialnie komponuje się po prostu z dobrej jakości bagietką :-) Niezależnie od tego, co planujecie podać, nałóżcie do miseczki odrobinę chimichurri, na pewno nic nie zostanie :-)

sos chimichurri

Składniki miskę sosu:

  • ok. 300 ml oliwy z oliwek
  • 4 ząbki czosnku
  • garść posiekanej świeżej natki pietruszki
  • garść posiekanej świeżej kolendry
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny
  • 2 łyżki octu z czerwonego wina
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 papryczka chilli – lub więcej do smaku
  • pieprz
  • sól morska do smaku

Wykonanie:

Czosnek, chilli oraz świeże zioła drobno posiekaj. Dodaj oliwę, sok z cytryny, ocet, oregano i chilli. Dopraw solą i pieprzem. Wszystko dobrze wymieszaj lub delikatnie zblenduj w blenderze.

Podawaj na zimno do grillowanych mięs lub do sałatek.

10 thoughts

  1. Kusi mnie ten przepis, ale ze względu na papryczkę chili zachowam go sobie na później (po skończeniu karmienia piersią). Lubię takie klimaty :)

  2. Wspaniały. A próbowałaś go kiedyś pasteryzować. Ma takie pyszne składniki że z ochotą zamknęłabym go do słoika i przechowała do zimy :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *