Na pizzę jest zawsze dobra pora. Nie ważne czy to zimą czy latem, zmieniają się tylko dodatki. Warto zatem mieć w zanadrzu dobry przepis na ciasto. Pokazywałam Wam już ciasto, które robię najczęściej oraz to, które wymaga długiego wyrastania (odwdzięcza się za to niezwykłą puszystością!). Dzisiaj zapraszam na pizzę z dodatkiem semoliny, czyli gruboziarnistej mąki z pszenicy durum. Nadaje ona ciastu piękny, złocisty kolor oraz niesamowitą chrupkość i elastyczność. Obłędnie smaczna :-)
Składniki na jedną, małą pizzę:
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki semoliny (uwaga – często na opakowaniach kaszy manny jest dopisek ‘semolina’, jednak nie o taką chodzi!)
- 1/3 szklanki ciepłej wody
- łyżeczka soli
- łyżeczka świeżych drożdży
- 3 łyżki oliwy
- ulubione dodatki
Wykonanie:
Drożdże rozpuścić w wodzie. Dodać sól oraz obie mąki. Wyrobić elastyczne, gładkie ciasto. Pod koniec dodać tłuszcz i raz jeszcze wyrobić. Nakryć czystą ściereczką i pozostawić na ok. 1,5 h do wyrośnięcia.
Piekarnik rozgrzać do maksymalnej temperatury (u mnie 250 stopni).
Następnie ponownie wyrobić, rozwałkować lub uformować w dłoniach placek (rozstawiając grubsze brzegi), ułożyć ulubione dodatki, włożyć do pieca. Piec ok. 10 minut. Podawać gorące!
A w jakim sklepie dostać ten produkt?
ja kupuję na http://masala.com.pl :-)
Pizze to ja chętnie zjem. poczęstuję się i skubnę twoją.Smaki mi zrobiłaś :-)
U nas od dłuższego rządzi domowa pizza. Jak się raz spróbuje, nie ma już odwrotu ;)
Zrobiłaś mi smaka jak nie wiem :) Chyba mam jakieś zaległe ciasto w zamrażalniku…
Też mam taki swój niezawodny przepis na ciasto na pizzę, który jest bardzo prosty i szybki w wykonaniu. Twoja pizza wygląda super :)
Ciekawy pomysł na ciasto na pizzę, cała wygląda przepysznie :)
Mam swój sprawdzony przepis ,ale zaciekawił mnie dodatek semoliny ,wypróbuję.
Pizza musiała smakować świetnie :) Dodałabym jedynie więcej warzyw na wierzch :p
Wygląda naprawdę zachęcająco, a nie lubię pizzy, więc to wielki komplement, bo byś mnie skusiła:)