Sałatka z boczniakami, radicchio i bobem

Sałatka wedle uznania – na ciepło lub na zimno. Mnóstwo świetnych, sezonowych składników. Całą masa zdrowia, witamin no i przede wszystkim smaku. Na bazarze o tej porze roku nie mogę się opanować, dlatego moje potrawy nie są ubogie, a przynajmniej nie są ubogie w warzywa :-) Cudowny młody bób, gorzkie radicchio i wartościowe grzyby boczniaki. Do tego kasza i świetny dressing. Musicie wypróbować :-)

Inspiracja: http://mamalyga.org/kasza-jeczmienna-z-bobem-i-radichio/

sałatka z radicchio i boczniakami

Składniki na 2 większe lub 4 małe porcje:

  • 100 g kaszy gryczanej białej
  • 1 mała główka sałaty radicchio
  • 250 g boczniaków
  • jedna mała cebula
  • 250 g bobu
  • pół pęczka natki pietruszki
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki dobrego oleju z pierwszego tłoczenia
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • ćwiartka granata
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Kaszę zalej dwa razy większą ilością wody, przykryj pokrywką, zagotuj. Następnie zmniejsz ogień na minimalny i gotuj do wchłonięcia całej wody. Dopraw solą. Wystudź.

W drugim garnku ugotuj bób – wrzuć go na osolony wrzątek i gotuj ok. 15 minut. Odcedź, wystudź i obierz.

Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy. Posiekaj drobno cebulkę i chwilkę podduś na rozgrzanym tłuszczu. Dodaj umyte, osuszone i posiekane niezbyt drobno boczniaki. Smaż kilka minut.

W tym czasie z sałaty odrzuć wierzchnie liście i pokrój ją na cienkie kawałki. Dorzuć do patelni i smaż minutkę. Ściągnij z ognia. Dodaj ugotowany bób oraz kaszę. Dodaj posiekaną natkę. Dopraw solą i pieprzem.

Resztę oliwy połącz z olejem, sosem sojowym i granatem (sokiem i ziarenkami). Polej gotową sałatkę, wymieszaj i podawaj.

Reklamy

11 thoughts

Dodaj komentarz