Kurczak pieczony w całości

Wstyd się przyznać, ale zawsze miałam pewne obawy przed pieczeniem kurczaka w całości. Zawsze wolałam kupić czy to piersi czy udka i z głowy. No ale zawsze musi być ten pierwszy raz i po raz enty wychodzi, że nie taki diabeł straszny… Dobry kurczak (najlepiej zagrodowy!), przyprawy i pyszny, soczysty, aromatyczny kurczak gotowy. David Lebovitz pochłania go na raz, to chyba wystarczająca rekomendacja? ;-)

Inspiracja: David Lebovitz

kurczak w całości

Składniki:

  • kurczak (najlepiej zagrodowy) o wadze ok. 2 kg
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oleju lub oliwy
  • 1 łyżka soli morskiej
  • sok z połowy cytryny
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki harissy lub innej pasty chilli
  • 2 łyżki musztardy (dowolnej, ale najlepiej ostrej)
  • 2 łyżki miodu

Wykonanie:

Kurczaka myjemy i kładąc go piersiami w dół, wycinamy kręgosłup. Następnie go rozpłaszczamy i przecinamy kość pomiędzy piersiami. Teraz ma leżeć na płask :-)

Wszystkie składniki marynaty łączymy ze sobą i nacieramy nimi naszego kurczaka. Wkładamy do dużego naczynia i tak zostawiamy na dzień lub dwa.

Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni.

Rozgrzewamy dużą patelnię. Rozpłaszczonego kurczaka układamy na rozgrzanej patelni, przyciskamy czymś ciężkim (np. garnkiem wypełnionym wodą) i obsmażamy ok. 10 minut. Następnie przekręcamy go na drugą stronę i dopiekamy jeszcze ok. 5 minut. Kurczak powinien zrobić się złocisty. Następnie przekładamy na blaszkę lub do dużej brytfanny, polewamy resztą marynaty i wkładamy do rozgrzanego pieca na ok. 40 minut. Nasz kurczak powinien być ładnie przypieczony.

Gotowe. Kurczaka dzielimy ostrym nożem na tyle części ile chcecie :-)

13 thoughts

  1. Ja chyba raz robiłam kurczę w całości, ale jakoś nie wyszedł rewelacyjnie. Może spróbuję jeszcze raz z Twoim przepisem. Będzie jak znalazł na niedzielny obiad z rodzinką :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *