Jak sprawić dzieciom prawdziwą, kulinarną radość? Przygotować ich ulubione sklepowe słodycze! Oczywiście można po prostu pójść do sklepu i je kupić, ale czyż nie warto się trochę pomęczyć i dać dziecku (czy to małemu czy temu bardziej wyrośniętemu) jego ulubiony batonik? W tym roku na Dzień Dziecka wybrałam Twixa, czyli kruchy batonik z karmelem i czekoladą. Pyszny, słodki i rozpływający się z ustach! No i wcale nie taki trudny! To co, wolicie prawy czy lewy…? ;-)
Składnik na ok. 12 batoników:
Składniki na spód:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 100 g masła
- 4 łyżki cukru pudru
- 1 żółtko
- 3 łyżki śmietany 30%
Składniki na nadzienie:
- 120 g cukru
- 200 g śmietany 30%
- szczypta morskiej soli
- 100 g czekolady – mlecznej lub gorzkiej
Wykonanie:
Wszystkie składniki do spodu szybko zagniatamy tworząc kulę. Wkładamy ją do lodówce do schłodzenia.
W tym czasie robimy karmel. Cukier wsypujemy na dużą patelnię i na dosyć małym ogniu podgrzewamy. Nie mieszamy. Cukier ma się stopić i zrobić bursztynowy. potrwa to kilka minut. Następnie do cukru wlewamy połowę śmietanki, mieszamy do połączenia i wlewamy drugą część. Znów mieszam aż całość ładnie się połączy i zagotuje. Gotujemy kilka minut aż zgęstnieje. Ściągamy z ognia, dodajemy szczyptę soli, mieszamy i odstawiamy. Karmel wówczas zgęstnieje.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej (tzn. wkładamy ją do miski, którą stawiamy na garnku z wodą i podgrzewamy; miska nie może dotykać wody). Odstawiamy.
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni.
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na kształt prostokątnej, małej foremki. Wykładamy ją papierem do pieczenia i ciastem. Odkrawamy boki (możemy z nich zrobić kruche ciasteczka albo zamrozić i wykorzystać kolejnym razem). Spód nakłuwamy porządnie widelcem i w kilkunastu miejscach, a następnie wkładamy do pieca na 15 minut. Wyciągamy i studzimy.
Na ostudzony spód rozsmarowujemy karmel, a następnie całość polewamy rozpuszczoną czekoladą. Kroimy na batoniki. Schładzamy.
Mmm, to dopiero rozpusta :) Super pomysł :)
Batoniki!!! Lecę !.
Fantastyczny przepis :)
Muszę kiedyś zrobić:)
Uwielbiam batoniki Twix ! Wygląda przepysznie :)
Wow świetne są :)) rozpusta normalnie ;))
świetne! nie tylko dzieciaki chętnie będą sięgały po takie słodycze:) cóż, szkoda, że dzień dziecka jest raz w roku…
Domowe batoniki są super! :) Niech się schowają te ze sklepu!
Jestem pod wrażeniem, są świetne :)
Lubię takie domowe batony, z czekoladą najlepsze :)
Fajne batoniki :)
Poproszę i prawy i lewy :) Twixy zawsze lubiłam najbardziej (przed Marsem i Snickersem), ale ostatnio nie jadałam, bo średnio zdrowe. Co innego Twoje – koniecznie do spróbowania!
Rewelacja!
Jakie super fajne:))
Cudeńko :) Kocham twixy więc na pewno skorzystam z przepisu :)
Domowe twiksy? Świetny pomysł :)