Cudowna zapiekanka z młodego kalafiora i ziemniaków. Odrobina boskiego beszamelu i chrupiąca warstwa przyprawy dukkah. Szybkie, proste i bardzo, bardzo smaczne :-)
Składniki na 4 porcje:
- 1 duży kalafior
- 4 średniej wielkości ziemniaki
- 1 łyżka masła
- pół szklanki przyprawy dukkah
Składniki na sos:
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 szklanka mleka
- 1 liść laurowy
- 1 goździk
- szczypta soli
- szczodra szczypta gałki muszkatołowej
Wykonanie:
Ziemniaki lekko podgotować, aby stały się półtwarde. Kalafiora podzelić na mniejsze różyczki i podgotować ok. 15 minut we wrzątku. Odcedzić. Ziemniaki pokroić na talarki.
W rondelku rozgrzać masło, dorzucić mąke i energucznie mieszając zrobić zasmażkę. Powoli dolać mleko i trzepaczką meiszać na gładki sos. Dodać liść laurowy i goździk. Podgrzawać aż masa ładnie zgęstnieje. Doprawić solą i gałką. Wyciągnąć liść i goździk.
Naczynie do zapiekania wysmarować masłem. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni.
Warzywa wymieszać z sosem, ułożyć w naczyniu, posypać przyprawą dukkah i zapiekać ok. 30 minut.
Ale danie,mniam.
Czemu tak rzadko wpisy? Doczekać się nie mogę !
Ubóstwiam takie zapiekanki:)) Przyprawa świetna, zapisuję do zrobienia:)) Bardzo podoba mi się font, którym masz złożony nagłówek przepisu i komentarza;)) Czy można dowiedzieć się jak się nazywa?
Jasne, czcionka to Coquette :-)
Dzięki, interesuje się typografią:))
Kalafiora zapiekanego bardzo lubię, a tak dobrze przyprawiony musi być pyszny! :)
Kalafior w takim wydaniu….mniam :)
Sosik fantastyczny, w połączeniu z kalafiorem zapiekantm mniam :-)
Kalafior to moja miłość. Muszę zrobić :-)
dukkah mnie zaintrygowała, zamiast bułki tartej do kalafiora czy fasolki:)
No bardzo dobre to być musiało.
Zupełnie inna wersja kalafiora :)
Cóż mogę powiedzieć. Pychaaaa!!