Kalafior zapiekany z dukkah

Cudowna zapiekanka z młodego kalafiora i ziemniaków. Odrobina boskiego beszamelu i chrupiąca warstwa przyprawy dukkah. Szybkie, proste i bardzo, bardzo smaczne :-)

kalafior zapiekany

Składniki na 4 porcje:

  • 1 duży kalafior
  • 4 średniej wielkości ziemniaki
  • 1 łyżka masła
  • pół szklanki przyprawy dukkah

Składniki na sos:

  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • 1 liść laurowy
  • 1 goździk
  • szczypta soli
  • szczodra szczypta gałki muszkatołowej

Wykonanie:

Ziemniaki lekko podgotować, aby stały się półtwarde. Kalafiora podzelić na mniejsze różyczki i podgotować ok. 15 minut we wrzątku. Odcedzić. Ziemniaki pokroić na talarki.

W rondelku rozgrzać masło, dorzucić mąke i energucznie mieszając zrobić zasmażkę. Powoli dolać mleko i trzepaczką meiszać na gładki sos. Dodać liść laurowy i goździk. Podgrzawać aż masa ładnie zgęstnieje. Doprawić solą i gałką. Wyciągnąć liść i goździk.

Naczynie do zapiekania wysmarować masłem. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni.

Warzywa wymieszać z sosem, ułożyć w naczyniu, posypać przyprawą dukkah i zapiekać ok. 30 minut.

13 thoughts

  1. Ubóstwiam takie zapiekanki:)) Przyprawa świetna, zapisuję do zrobienia:)) Bardzo podoba mi się font, którym masz złożony nagłówek przepisu i komentarza;)) Czy można dowiedzieć się jak się nazywa?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *