Od dawna nie kupuję już gotowych mieszanek przypraw. Wolę zrobić swoje – wedle własnych upodobań i potrzeb. Nie inaczej mogło być z egipską dukkah. Żałuję, że nie możecie przez ekrany swoich komputerów poczuć zapachu tej przyprawy. Ja nie mogę się oderwać. Niezwykle aromatyczna, wspaniała. genialna jako chrupiący dodatek do wszelakich warzyw, past, sałatek czy nawet kanapek. Koniecznie do zrobienia!
Składniki na dwa małe słoiczki:
- pół szklanki ulubionych orzechów (u mnie włoskie)
- 1/4 szklanki pestek dyni
- 1/3 szklanki ziaren sezamu jasnego
- 2 łyżki ziaren kolendry
- 1 łyżeczka nasion kuminu
- 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego
- 1 łyżeczka ziarenek czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka soli
Wykonanie:
Rozgrzewamy porządnie patelnię.
Kolejno rumienimy na niej wszystkie orzechy, nasiona i przyprawy, po ok. 1 minucie i przerzucamy do moździerza lub malaksera.
Mielimy na niezbyt drobno, przesypujemy do słoiczków i trzymamy nie dłużej niż miesiąc.
Używamy jako posypki do past, sałatek, warzyw lub wymieszane z oliwą jako dip.
Świetna przyprawa, którą można samemu zrobić. Wyobrażam sobie jej zapach :-)
Domowe przyprawy są o niebo lepsze i, jeżeli dużo się gotuje, to warto poświęcić chwilę i zrobić swoje. Super przepis :)
Aż tu u mnie czuć te cudowne zapachy … :)
Nie słyszałam jeszcze o tej mieszance, ale bardzo lubię kuchnię tej części swiata, więc na pewno trafiłaby w mój gust:)
No popatrz, a właśnie miałam niedługo robić :)
Nigdy takiej przyprawy nie jadłam, ale patrząc na skład wyobrażam sobie jaka musi być pyszna i aromatyczna ;)
Nie wiedziałam, że taka przyprawa w ogóle istnieje ;)
Również nie kupuję mieszanek, za to moja mała szuflada z przyprawami pęka w szwach :) Twoja mieszanka zapowiada się wyjątkowo :)
Przyprawy nie znałam, ale tez wolę robić swoje :))
zapach musi być tego przepiękny!
Zapisuję pilnie. Dzięki:)
Aj, wyobrażam sobie ten aromat! Uwielbiam przygotowywać mieszanki przypraw w domu. Najczęściej robię garam masala. Od kiedy pierwszy raz zrobiłam ją w domu, nie wyobrażam sobie, że mogłabym jeszcze kiedyś kupić ja w sklepie :)
nie znałam tej przyprawy! dla mnie zaskakująca, ale wiem też, że i pyszna musi być!
nie znałam tej przyprawy, bardzo ciekawa:)