Dukkah – egipska mieszanka przypraw

Od dawna nie kupuję już gotowych mieszanek przypraw. Wolę zrobić swoje – wedle własnych upodobań i potrzeb. Nie inaczej mogło być z egipską dukkah. Żałuję, że nie możecie przez ekrany swoich komputerów poczuć zapachu tej przyprawy. Ja nie mogę się oderwać. Niezwykle aromatyczna, wspaniała. genialna jako chrupiący dodatek do wszelakich warzyw, past, sałatek czy nawet kanapek. Koniecznie do zrobienia!

dukkah

Składniki na dwa małe słoiczki:

  • pół szklanki ulubionych orzechów (u mnie włoskie)
  • 1/4 szklanki pestek dyni
  • 1/3 szklanki ziaren sezamu jasnego
  • 2 łyżki ziaren kolendry
  • 1 łyżeczka nasion kuminu
  • 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego
  • 1 łyżeczka ziarenek czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka soli

Wykonanie:

Rozgrzewamy porządnie patelnię.

Kolejno rumienimy na niej wszystkie orzechy, nasiona i przyprawy, po ok. 1 minucie i przerzucamy do moździerza lub malaksera.

Mielimy na niezbyt drobno, przesypujemy do słoiczków i trzymamy nie dłużej niż miesiąc.

Używamy jako posypki do past, sałatek, warzyw lub wymieszane z oliwą jako dip.

 

Reklamy

15 thoughts

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s