Smażone szparagi z oliwkami

Przyznaję bez bicia, że mimo szparagowej gorączki ostatnich lat, nie jestem wielką fanką tego warzywa. Jadłam go już na kilka sposób, ale żaden nie przypadł mi do gustu na tyle, abym cały rok tęskniła za tą majową nowalijką (no, może z wyjątkiem połączenia z sosem holenderskim). Nie chciałam jednak żegnać maja nie skubnąwszy chociaż kawałka szparaga, więc przygotowałam bardzo prostą przystawkę, a dokładniej tapas. Smażone bądź grillowane szparagi w orzeźwiającym dressingu podane z oliwkami okazały się strzałem w dziesiątkę i jak dotąd, moim najlepszym szparagowym daniem. Spróbujcie koniecznie.

szparagi smażone

Inspiracja: Jamie Olivier

Składniki na 2 porcje:

  • 250 g zielonych szparagów
  • 1 ząbek czosnku
  • sok i skórka z jednej cytryny
  • 1/3 szklanki oliwy z oliwek
  • garść zielonych oliwek
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu

Wykonanie:

Rozgrzewamy grilla lub patelnię. Szparagi myjmy, łamiemy zdrewniałe końcówki. Układamy na rozgrzanej płycie szparagi i grillujemy po kilka minut z każdej strony. Mają być ładnie przyrumienione.

W tym czasie w moździerzu rozgniatamy czosnek z odrobiną soli i pieprzu. Dodajemy skórkę i sok z cytryny oraz oliwę. Całość mieszamy i przekładamy do płaskiego naczynia. Gotowe szparagi układamy w sosie i chwilę marynujemy,

Podajemy posypane posiekanymi oliwkami.

15 thoughts

  1. Świetny pomysł :) Ja akurat lubię szparagi, choć nie szaleję za nimi na tyle, by czekać na nie z utęsknieniem przez rok :) Pomysł koniecznie do wypróbowania :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *