Zupa botwinkowa z mleczkiem kokosowym

Połączenie słodkiego buraka ze słodkim kokosem to strzał w dziesiątkę. Ukochaną, klasyczną botwinkową tym razem doprawiłam na nieco orientalną nutę i wyszło obłędnie. Korzystajcie póki czas :-)

Inspiracja: http://www.jadlonomia.com/2015/05/botwinka-z-mlekiem-kokosowym.html

botwinka z mlekiem kokosowym

Składniki na ok. 3 litry zupy:

  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 3 pęczki botwinki
  • 1 duży ziemniak
  • 2 marchewki
  • 1 łyżka kolendry
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • 2 łyżki cukru
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 litry wody
  • 500 ml mleka kokosowego

Wykonanie:

Botwinkę, ziemniaka i marchewki porządnie umyć, ewentualnie obrać i pokroić w talarki.

Czosnek obrać i drobniutko posiekać.

Na dużej patelni rozgrzać tłuszcz i wrzucić czosnek. Chwilkę podsmażać, a następnie wrzucić wszystkie warzywa. Dusić ok. 20 minut. Doprawić wszystkimi przyprawami.

Następnie całą zawartość patelni przerzucić do dużego garnka, zalać woda i mlekiem. Zagotować i gotować ok. 15 minut.

Gotowe.

17 thoughts

  1. Uwielbiam połączenie botwinki z mlekiem kokosowym i nawet jutro planowałam robić podobną zupę, ale życie chyba trochę pokrzyżuje mi plany :P Ale jak nie jutro, to za tydzień ;)

  2. Botwinka i mleko kokosowe… rozmarzyłam się. To jest wspaniałe połączenie :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *