Pieczona cieciorka

Jeżeli wybieracie się na majowy piknik, nie zapomnijcie zabrać ze sobą kosza pełnego smakołyków. Jak dla mnie, nie ma nic przyjemniejszego niż przygotowywanie, a następnie delektowanie się prostymi przekąskami podczas ciepłego dnia na skrawku trawy. Najchętniej jadłabym wtedy lekkie, proste potrawy i koniecznie coś do podgryzania. Zdecydowanie zamiast tłustych czpisów wolę taką oto pieczoną ciecierzycę. Idąc na łatwiznę, kupuję ją w puszce, a następnie piekę w ulubionych przyprawach. Szybka no i zdrowa przekąską, niczym nie odbiegająca od utytłanych w tłuszczu kupnych przekąsek. Na słodko czy na słono, zawsze smakuje bezbłędnie.

cieciorka

Składniki na miskę:

  • 2 puszki cieciorki
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • szczypta czarnego pieprzu
  • pół łyżeczki cynamonu
  • szczodra łyżka miodu

Wykonanie:

Cieciorkę odsączyć z zalewy, porządnie wypłukać i rozłożyć na ręczniki papierowe do osuszenia.

W tym czasie piekarnik nagrzać do 200 stopni, a blachę wyłożyć papierem do pieczenia.

Osuszoną ciecierzycę wyłożyć na blachę i podpiec przez jakieś 20 minut.

W tym czasie oliwę połączyć ze wszystkimi dodatkami. Podpieczoną cieciorkę wymieszać z przygotowanym sosem, ponownie rozłożyć na blasze i piec jeszcze ok. 25 minut.

Podawać tego samego dnia.

15 thoughts

  1. Uwielbiam pieczoną cieciorkę, ale już tak dawno nie robiłam, że chyba zapomniałam jak smakuje :P Może uda mi się zrobić taką w weekend ;)

  2. Uwielbiam i też robię ją z cieciorki w puszce (ma być szybko i dobrze) :) Zdrowa, smaczna przekąska.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *