Sernik idealny – maślany, kremowy i delikatny

Sernik idealny. Nazwałam go tak, bo według mnie jest naprawdę idealny :-) Maślany, śmietankowy, kremowy, treściwy, ale jednocześnie niezbyt zbity i delikatny. Po prostu pyszny.

Kiedyś nie umiałam piec serników. Przeważnie rosły jak szalone, a następnie opadały tworząc kratery. Przypalały się, były gumowate. Ale, na szczęście, od dłuższego czasu wiem, że sernik lubi sobie posiedzieć dłużej w niskiej temperaturze, nie lubi długiego mieszania i niepotrzebnego napowietrzania. Lubi duuużo jajek i śmietankę. Przedstawiam Wam mój ulubiony, najprostszy, nieprzekombinowany sernik. Sernik idealny. Delikatny, puszysty, rozpływający się w ustach, bardzo bogaty w smaku. Klasyk.

Podany przepis to duża rodzinna blacha. Śmiało można go upiec w mniejszej foremce z połowy lub nawet 1/3 proporcji.

Więcej o tym jak upiec dobry sernik poczytacie tutaj.

sernik idealny
sernik na kruchym spodzie z polewą z solonego karmelu
sernik idealny z polewą czekoladową
sernik idealny z polewą czekoladową

Składniki na sernik idealny pieczony w formie o wymiarach ok. 20×30 cm:

Składniki na spód (spód jest opcjonalny):

  • 100 g zimnego masła
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 żółtko (białko możesz dodać do masy serowej)
  • szczypta soli

Składniki na sernik:

Wszystkie składniki (oprócz śmietanki) powinny być w temperaturze pokojowej!

  • 1500 g dobrego, tłustego twarogu – twaróg można kupić w kostkach, a następnie przepuścić go przez maszynkę lub zakupić gotowy zmielony w wiaderku dobrej jakości (ja zazwyczaj korzystam z firmy Piątnica)
  • 250 g masła
  • 500 g cukru pudru
  • 10 dużych jajek z wolnego wybiegu – osobno żółtka i białka, do białek można dodać to ze spodu
  • szczypta soli
  • 7 łyżek kaszy manny lub mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka schłodzonej śmietanki 30 lub 36%
  • opakowanie cukru wanilinowego lub z waniliowego bądź 2 łyżeczki esencji na bazie alkoholu
  • opcjonalnie – pół szklanki rodzynek i skórki pomarańczowej (w dowolnej proporcji, jak lubisz)

sernik idealny

Wykonanie:

Jeżeli sernik robimy na kruchym spodzie, wszystkie składniki na spód łączymy ze sobą w kulę i wkładamy do lodówki do schłodzenia na minimum godzinę. Po schłodzeniu rozwałkowujemy na kształt blaszki i wykładamy na uprzednio wyłożoną papierem do pieczenia. Blaszkę wkładamy do lodówki na ponowne schłodzenie na minimum godzinę lub dłużej. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Schłodzoną blaszkę ze spodem wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 20 minut aż ten się zarumieni. Wyciągamy i studzimy.

Temperaturę piekarnika zmniejszamy na 160 stopni (grzanie góra-dół). Jeżeli sernik pieczemy bez spodu – blachę wykładamy papierem do pieczenia.

Rodzynki zalewamy gorącą wodą.

Jeżeli używamy twarogu niezmielonego, przepuszczamy go przez maszynkę do mielenia, opcjonalnie można go dobrze rozbić blenderem. Gotowego mielonego twarogu nie trzeba już dodatkowo mielić.

Do dużej misy wkładamy masło i rozcieramy mikserem do białości. Partiami dokładamy gładki ser, aż powstanie gładka masa.

Żółtka oddzielamy od białek.

Żółtka ucieramy mikserem na jasną, puszystą masę i dodajemy patiami cukier, aż powstanie gęsty kogiel-mogiel. Dodajemy go do serowej masy i ucieramy mikserem jedynie do połączenia. Dodajemy kaszę (lub mąkę pszenną) i mąkę ziemniaczaną razem z wanilią oraz opcjonalnie odsączonymi rodzynkami i skórką. Krótko mieszamy, tylko do połączenia się składników.

W osobnej misce ubijamy na sztywno białka ze szczyptą soli. W kolejnej misie ubijamy na sztywno schłodzoną śmietankę.

Ubitą śmietankę dodajemy do masy serowej, delikatnie mieszamy. Dodajemy ubite białka i mieszamy jeszcze delikatniej. Jedynie do połączenia mas, by niepotrzebnie nie napowietrzyć całości.

Sernikową masę albo wylewamy na podpieczony spód albo na wyłożoną papierem do pieczenia blachę.

Pieczemy ok. 1,5 godziny. Co jakiś czas zaglądamy przez szybkę (nie otwieramy drzwiczek!) i sprawdzamy czy sernik zbyt mocno sie nie rumieni. Jeżeli tak się dzieje, zmniejszamy temperaturę o 5-10-15 stopni.

Sernik studzimy w uchylonym piekarniku przez ok. 1 godzinę. Następnie wyciągamy do kompletnego ostygnięcia a następnie wkładamy do lodówki.

Sernik można podać tak po prostu, bez dodatków. W lecie lubię go posypać świeżymi owocami leśnymi (malinami, jagodami itd). Zimą natomiast przepadam za polaniem sernika solonym karmelem lub polewą czekoladową.

Sernik idealny można trzymać w lodówce do kilku dni, nawet do tygodnia czasu. Ważne by był dobrze owinięty folią lub włożony do pojemnika tak, by nie chłonął innych zapachów.

14 thoughts

  1. O tak dobry sernik to przede wszystkim zasługa dużej ilości jajek i prawdziwego twarogu. Aż mam ochotę na kawałek :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *