Kasza gryczana z botwinką

Ostatnio mam ciągle ochotę na kaszę. Pogoda nas nie rozpieszcza, a organizm domaga się dogrzania. Więc zamiast botwinkowego chłodnika, przygotowuję botwinkę z kaszą. Prosto, szybko, zdrowo i bardzo, bardzo smacznie.

kasza z botwinką

Składniki na 3 porcje:

  • 200 g kaszy gryczanej
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • pęczek botwinki
  • 125 g sera twarogowego półtłustego
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Kaszę zalej dwukrotnie większą ilością wody, zagotuj, a następnie zmniejsz ogień do najmniejszego i gotuj pod przykryciem ok 15 minut.

W tym czasie na patelni rozgrzej masło z oliwą i dodać posiekaną botwinkę. Smaż chwilę, dopraw solą i pieprz i odstaw z ognia. Ugotowaną kaszę dodaj do botwinki, wymieszaj i całość posyp pokruszonym serem. Gotowe.

14 thoughts

  1. Jakie pyszne danie! Pierwszy raz robiłam coś z botwinką. Od siebie dodałam pieczarki, a całość posypałam listkami świeżej mięty. Jestem przekonana, że jeszcze nie raz to danie zagości na moim stole. Dziękuję za przepis.
    Pozdrawiam.Ola.

  2. Świetne połączenie! Bardzo smaczne, kilka razy przygotowywałam podobne danie :)

  3. Kasza gryczana łączy się ze wszystkim świetnie i też mogłybyśmy ją jeść cały czas :P Pyszna propozycja :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *