Ostatnio mam ciągle ochotę na kaszę. Pogoda nas nie rozpieszcza, a organizm domaga się dogrzania. Więc zamiast botwinkowego chłodnika, przygotowuję botwinkę z kaszą. Prosto, szybko, zdrowo i bardzo, bardzo smacznie.
Składniki na 3 porcje:
- 200 g kaszy gryczanej
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- pęczek botwinki
- 125 g sera twarogowego półtłustego
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Kaszę zalej dwukrotnie większą ilością wody, zagotuj, a następnie zmniejsz ogień do najmniejszego i gotuj pod przykryciem ok 15 minut.
W tym czasie na patelni rozgrzej masło z oliwą i dodać posiekaną botwinkę. Smaż chwilę, dopraw solą i pieprz i odstaw z ognia. Ugotowaną kaszę dodaj do botwinki, wymieszaj i całość posyp pokruszonym serem. Gotowe.
Jakie pyszne danie! Pierwszy raz robiłam coś z botwinką. Od siebie dodałam pieczarki, a całość posypałam listkami świeżej mięty. Jestem przekonana, że jeszcze nie raz to danie zagości na moim stole. Dziękuję za przepis.
Pozdrawiam.Ola.
Świetny przepis, fajna odmiana ;) Jak zwykle wszystko na najwyższym poziomie!
Kiedy gotuję sama dla siebie, sięgam po właśnie takie przepisy :)
Bardzo ciekawa propozycja :)
Ciekawy pomysł, wygląda bardzo smacznie :)
Świetne połączenie! Bardzo smaczne, kilka razy przygotowywałam podobne danie :)
Kasza gryczana łączy się ze wszystkim świetnie i też mogłybyśmy ją jeść cały czas :P Pyszna propozycja :)
Jaka fajna i zdrowa wersja botwinki, wszystko co lubię w niej jest :-)
Bardzo smaczne danie :)
Bardzo fajna propozycja :) Muszę wypróbować :)
Ale pyszne danie, nie wpadłabym na takie połączenie, ale na pewno by mi posmakowało, bo kocham wszystkie składniki:)
Nie łączyłam tych dwóch rzeczy razem, bardzo ciekawe połączenie na wiosenny obiad:)
Pyszna propozycja :-)
Ale ciekawe zestawienie! Szalejesz botwinkowo!