Tarta na cieście francuskim z botwinką

Maj to też sezon na moją ulubioną botwinkę. Zupa, chłodnik albo ekspresowa tarta, taka jak ta. Gotowe ciasto francuskie, botwinka, jogurt i szybka przekąska gotowa. Idealna na piknik.

tarta z botwinką

Składniki na 1 tartę:

  • 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego (świeżego lub mrożonego)
  • 1 pęczek botwinki
  • 6 łyżek jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka masła
  • 1 lyżeczka rozmarynu
  • 1 łyżka miodu
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Ciasto francuskie jeżeli jest mrożone rozmrozić. Rozwinąć i u łożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Brzegi ciata można delikatnie zawinąć, aby były grubsze i farsz nie wypłynął. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni.

Botwinkę drobno pokroić. Na patelni rozgrzać masło i wrzucić same buraczki. Podsmażać kilka minut, a następnie wrzucić liście i łodyżki. Podsmażać ok. 2 minut. Zdjąć z ognia. Dodać jogurt, miód i wszystkie przyprawy. Wymieszać i wyłożyć na ciasto francuskie.

Włożyć do pieca na ok. 20 minut.

Podawać.

21 thoughts

  1. Przepis idealny na sezon botwinkowy. Dobrze, że można już dostać botwinę, bo nie wyobrażam sobie wiosny i lata bez jej smaku :D

  2. Jaka szkoda, że tu u nas botwinka nie jest popularna ;( Marzy mi się zupka, a i taką tartę bym zjadła. Zwłaszcza, gdy nie ma przy niej wiele pracy :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *