Budyń waniliowy

Maj to zdecydowanie mój ulubiony miesiąc w roku. Wyższe temperatury, bliskość wakacji, przyroda budząca się do życia i truskawki :-) Z utęsknieniem czekam na te prawdziwe, polskie. A jak już się pojawią, koniecznie zróbcie domowy budyń i podajcie ze świeżymi truskawkami, niebo!

budyń

Składniki na 2 małe porcje:

  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka masła
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 laska wanilii
  • skórką otarta z połowy cytryny

Do podania:

  • świeże truskawki
  • szczypta cynamonu

Wykonanie:

Zagotuj 3/4 szklanki mleka z masłem, cukrem, ziarenkami wyskrobanymi z laski wanilii oraz skórką z cytryny.

W szklance wymieszaj 1/4 szklanki mleka z mąką i żółtkiem.

Do gotującego się mleka wlej powoli przygotowana masę energicznie mieszając trzepaczką, aby nie powstały grudki. Gotuj kilka sekund, cały czas mieszając i zdejmij ze źródła ciepła.

Gorący lub ostudzony budyń podawaj z truskawkami posypanymi szczypta cynamonu.

16 thoughts

  1. Jak ja go uwielbiam jeszcze taki domowy mniam, z dzieciństwa to mj ulubiony deser, no ale za komuny nic ie było tylko budyń :-)

  2. Raczej nie przepadam za budyniem, ale nie mogę oprzeć się żadnemu deserowi w którym są widoczne ziarenka wanilii (zboczenie jakieś? :D )

  3. Domowy budyń zajadam zawsze z ochotą, ale torebkowego jakoś nie lubię. Jedyne co, to budyń musi być dla mnie gorący, bo zimny mi przez gardło nie przechodzi (no chyba, że w kremie :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *