Ciasto drożdżowe to zdecydowanie moje ulubione ze wszystkich. Puszyste, maślane, nieprzesłodzone. Najlepsze z letnimi, sezonowymi owocami i mnóstwem słodkiej, chrupiącej kruszonki! Na pierwszy ogień w tym roku poszedł rabarbar – słodko-kwaśne warzywo, które doskonale pasuję do pachnącej drożdżówki. A samo ciasto tym razem przygotowałam na bazie jogurtu naturalnego. Dzięki niemu ciasto wyszło wspaniale wilgotne i dłużej zachowało świeżość. Wypróbujcie koniecznie!
Składniki na ciasto pieczone w formie o wymiarach 15×20 cm:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 40 g świeżych drożdży
- pół szklanki mleka
- 5 łyżek cukru
- 2 duże jajka
- 4 kopiaste łyżki jogurtu naturalnego
- 50 g masła
- szczypta soli
- ok. 300 g rabarbaru
Składniki na kruszonkę:
- 50 g masła
- 3 łyżki cukru
- 100 g mąki pszennej
Wykonanie:
Podgrzej lekko mleko i rozpuść w nim drożdże razem z jedną łyżką cukru. Odstaw na chwilkę.
W jednej misce przygotuj mąkę z solą. W drugiej wymieszaj jajka z jogurtem i resztą cukru.
W małym rondelku rozpuść masło i odstaw do ostudzenia.
Masę jajeczną razem z drożdżami wlej do mąki i wymieszaj. Następnie dolej rozpuszczone masło i rękami wyrób gładkie, elastyczne ciasto (może się lepić i być dosyć wolne, ale nie dosypuj mąki). Odstaw pod przykryciem na godzinę do podrośnięcia.
W tym czasie formę wyłóż papierem do pieczenia. rabarbar umyj i pokrój w półcentymetrowe kawałki. Zrób kruszonkę mieszając wszystkie jej składniki w palcach. Piekarnik nagrzej do 180 stopni.
Następnie wyrób ponownie ciasto i wyłóż nim formę. Ułóż kawałki rabarbaru i całość posyp kruszonką. Odstaw na jeszcze pół godziny, a następnie włóż do nagrzanego pieca i piecz przez ok. 45 minut.
Ostatnio moimi kubkami smakowymi rządzą właśnie drożdżowe wypieki. Nie mogę się nimi nasycić :) Piękne, puszyste ciacho :))
Jeszcze nie piekłam…ale przyjdzie pora i na pewno i u mnie znajdzie się taki rarytas !
Ty to umiesz narobić apetytu! Wygląda znakomicie!
Kusisz tym ciastem :) Tez mam na takie ochotę :))
szklankę mleka do tego ciasta i zjem pół blaszki:)
Pyszne drożdżowe ciacho
Drożdżowe ,tak ,zdecydowanie najlepsze.
Tak, tak! Drożdżowe z rabarbarem u nas ma wielkie branie :D Kiedyś nałożyłyśmy tyle owoców, że się zrobił zakalec ale i tak było pyszne :)
Smak dzieciństwa!
Mniam, kocham drożdżowe ciasta, są najlepsze!:)
Drożdżowe z rabarbarem jest pyszne! Częstuję się Twoim ciastem, póki nie upiekę swojego :D
Zjadłabym, u mnie rabarbar pięknie rośnie, potrzebne tylko dobre chęci :)
Wygląda puszyście, smacznie i bardzo zachęcająco. Ciasta z rabarbarem uwielbiam, bo wnoszą fajną kwaskowatość :)
Bardzo mi się podoba Twoje ciasto. Pycha
Super!
Ale bym zjadła! Nie ma to jak ciasto drożdżowe z takim dodatkiem! pycha:))
już rabarbar? Wcześnie! Ale jakie musi być pyszne.. <3
Przepysznie wygląda :)