Ciasto drożdżowe z rabarbarem

Ciasto drożdżowe to zdecydowanie moje ulubione ze wszystkich. Puszyste, maślane, nieprzesłodzone. Najlepsze z letnimi, sezonowymi owocami i mnóstwem słodkiej, chrupiącej kruszonki! Na pierwszy ogień w tym roku poszedł rabarbar – słodko-kwaśne warzywo, które doskonale pasuję do pachnącej drożdżówki. A samo ciasto tym razem przygotowałam na bazie jogurtu naturalnego. Dzięki niemu ciasto wyszło wspaniale wilgotne i dłużej zachowało świeżość. Wypróbujcie koniecznie!

drożdżowe z rabarbarem

Składniki na ciasto pieczone w formie o wymiarach 15×20 cm:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 40 g świeżych drożdży
  • pół szklanki mleka
  • 5 łyżek cukru
  • 2 duże jajka
  • 4 kopiaste łyżki jogurtu naturalnego
  • 50 g masła
  • szczypta soli
  • ok. 300 g rabarbaru

Składniki na kruszonkę:

  • 50 g masła
  • 3 łyżki cukru
  • 100 g mąki pszennej

Wykonanie:

Podgrzej lekko mleko i rozpuść w nim drożdże razem z jedną łyżką cukru. Odstaw na chwilkę.

W jednej misce przygotuj mąkę z solą. W drugiej wymieszaj jajka z jogurtem i resztą cukru.

W małym rondelku rozpuść masło i odstaw do ostudzenia.

Masę jajeczną razem z drożdżami wlej do mąki i wymieszaj. Następnie dolej rozpuszczone masło i rękami wyrób gładkie, elastyczne ciasto (może się lepić i być dosyć wolne, ale nie dosypuj mąki). Odstaw pod przykryciem na godzinę do podrośnięcia.

W tym czasie formę wyłóż papierem do pieczenia. rabarbar umyj i pokrój w półcentymetrowe kawałki. Zrób kruszonkę mieszając wszystkie jej składniki w palcach. Piekarnik nagrzej do 180 stopni.

Następnie wyrób ponownie ciasto i wyłóż nim formę. Ułóż kawałki rabarbaru i całość posyp kruszonką. Odstaw na jeszcze pół godziny, a następnie włóż do nagrzanego pieca i piecz przez ok. 45 minut.

18 thoughts

  1. Tak, tak! Drożdżowe z rabarbarem u nas ma wielkie branie :D Kiedyś nałożyłyśmy tyle owoców, że się zrobił zakalec ale i tak było pyszne :)

  2. Wygląda puszyście, smacznie i bardzo zachęcająco. Ciasta z rabarbarem uwielbiam, bo wnoszą fajną kwaskowatość :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *