Mimo, że nadal jesteśmy na przednówku, zewsząd atakują mnie gigantyczne truskawki, jędrne szparagi i landrynkowo różowy rabarbar. Oczy by jadły, ale na szczęście jest rozum, który podpowiada, że skoro Ty jeszcze zakładasz kurtkę, warzywa jeszcze nie zdążyły załapać słońca ;-) Dlatego gotuję kaszę bulgur, mieszam ją ze szpinakiem, doprawiam czosnkiem i czekam na truskawki, te prawdziwe :-)
Składniki na 1 porcję:
- 50 g kaszy bulgur
- 1 łyżka masła
- 2 garści świeżego szpianku
- pół ząbka czosnku
- 2 łyżki startego twardego sera typu parmezan
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Kaszę zalej wodą (w proporcji 1 część kaszy do 2 części wody), zakryj pokrywką i zagotuj. Następnie zmniejsz ogień na minimalny i nie odkrywając pokrywki gotuj aż do całkowitego wchłonięcia wody przez kaszę.
W drugim garnku rozpuść masło, dodaj posiekany drobno czosnek i opłukany szpinak. Mieszaj aż szpinak delikatnie “zwiędnie”. Następnie dodaj ugotowaną kaszę i całość wymieszaj. Ściągnij ze źródła ciepła i dopraw do smaku solą, pieprzem i startym serem.
Podawaj na gorąco.
Z kaszą bulgur zaczęłam się przyjaźnić dopiero od niedawna i nie znam wielu przepisów na nią, tym chętniej znajduję takie fajne przepisy co z nią zrobić.
Bardzo smaczne i zdrowe jedzonko :)
Bardzo apetyczne. Bardzo.
Fajne, lekkie i smaczne danie na wiosnę! :)
Ostatnio u mnie też bardzo szpinakowo ,świetne danie.
Samo zdrowie, pycha:)
wspaniałe połączenie smaków :)
Bulgur też teraz przebiam. I masz rację kupiłam truskawki i nie miały smaku, jak rzeszą inne warzywa też. woskowe i plastykowe
Truskawki o tej porze roku? Ble.. toż to pachnie i smakuje chemią. Zdecydowanie wolę bulgur ze szpinakiem :)
Znakomite danie. Idealne w swej prostocie i ten szpinak… mniam!!!!
Ostatnio przekonałam się do szpinaku. Chociaż u mnie to jest tak, że w jednej wersji mi smakuje bardziej, a w drugiej mniej. Ale wydaje mi się, że z taką kaszą to mogłoby być połączenie idealne i smak by mnie oczarował. Bardzo lubię kasze różnego rodzaju. Zapraszam w wolnej chwili do mnie, dziś na słodkie tiramisu. Pozdrawiam cieplutko. Megly.
Ja nie wytrzymałam i kupiłam truskawki :) Pisało, że z Hiszpanii, powiem szczerze, że były słodziutkie i smakowały prawie tak super jak te nasze :)
Świetny pomysł na kaszę, na obiad idealny. Pozdrawiam
Kasza, szpinak i czosnek to zawsze dobre rozwiązanie :) I idealne połączenie :)
Na truskawki i szparagi przyjdzie odpowiedni czas i nie ma po co się wyrywać:)) Kasza zawsze będzie zdrowa a z takim dodatkami pyszna:)
Oj, a ja chyba jeszcze nie jadłam tej kaszy, muszę nadrobić zaległości ;)
Tez zakupiłam tą kaszę i muszę się za nią zabrać :) Ze szpinakiem na pewno pyszna :))
Bardzo smaczne i zdrowe danie
Uwielbiam takie lekkie, pełne zdrowia dania:)