Ciasto zakalec, które zabieram pod koc i dobrą książkę. Intensywnie czekoladowe, słodkie, wilgotne, maziste, idealne. Wariacji jest multum, ale to właśnie do tej klasycznej wersji wracam najchętniej. Na złą pogodę czy na smutki. Brownie.
Składniki na blaszkę 10×15 cm:
- 150 g gorzkiej czekolady dobrej jakości
- 100 g masła
- kilka kropel aromatu waniliowego
- 2 duże jajka
- pół szklanki cukru pudru
- spora szczypta soli
- 1/3 szklanki mąki
Wykonanie:
Piekarnik nagrzać do 160 stopni. Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia.
Czekoladę z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej razem z aromatem. Tylko rozpuścić, nie podgrzewać.
Jajka ubić lekko trzepaczką razem z cukrem i solą.
Ostudzoną masę czekoladową połączyć z masą jajeczną i dodać mąkę. Wymieszać łyżką do połączenia i przełożyć do formy.
Piec 20 minut.
Podawać.
Jak pięknie wygląda, aż che sie jeść i jeść :-)
Klasyka zawsze w cenie :)
Jedno z moich ulubionych ciast :) bo łatwe i pyszne, rozpływające się w ustach :)
niee.. niee o tej porze! <3<3
Jeszcze nie robiłam, a już od dawna czeka w kolejce do upieczenia, czas to zmienić:)
O, tak…nie ma nic lepszego niż brownie i dobra książka, pod puchatym kocem :)
Chyba nic nie pobije takiej klasyki :)
Klasyka zawsze na propsie :D
Pyszne ciasto :) Dawno nie robiłam i trzeba będzie to nadrobić :)
Choć lubię wariacje na temat brownie to jednak klasyczna wersja jest najlepsza. Oj też by mi się kawałek do książki i mleczka przydał :)
Rewelacja! Kradnę kawałeczek do herbatki i też idę pod kocyk :)
Jedne z lepszych ciast świata :)
to najlepszy zakalec w świecie! uwielbiam!
Pyszne ciasto, które chyba nigdy się nie znudzi ;)
Super ciasto :)
Lubię …
O, już czujemy ten intensywny czekoladowy smak! :P