Klasyczne brownie

Ciasto zakalec, które zabieram pod koc i dobrą książkę. Intensywnie czekoladowe, słodkie, wilgotne, maziste, idealne. Wariacji jest multum, ale to właśnie do tej klasycznej wersji wracam najchętniej. Na złą pogodę czy na smutki. Brownie.

brownie

Składniki na blaszkę 10×15 cm:

  • 150 g gorzkiej czekolady dobrej jakości
  • 100 g masła
  • kilka kropel aromatu waniliowego
  • 2 duże jajka
  • pół szklanki cukru pudru
  • spora szczypta soli
  • 1/3 szklanki mąki

Wykonanie:

Piekarnik nagrzać do 160 stopni. Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia.

Czekoladę z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej razem z aromatem. Tylko rozpuścić, nie podgrzewać.

Jajka ubić lekko trzepaczką razem z cukrem i solą.

Ostudzoną masę czekoladową połączyć z masą jajeczną i dodać mąkę. Wymieszać łyżką do połączenia i przełożyć do formy.

Piec 20 minut.

Podawać.

17 thoughts

  1. Jedno z moich ulubionych ciast :) bo łatwe i pyszne, rozpływające się w ustach :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *